“HDMI kablosu ne kadar pahalı olursa, video kalitesi o kadar iyi olur.”
Elmas uçlu HDMI kabloları, altın uçlu HDMI kabloları ve daha nicesini göz önüne aldığımızda fiyatı yüksek olan kabloların daha iyi video kalitesini sağladığını düşünürüz. Ancak yapılan bir araştırmaya göre bu durum hiçbir anlam ifade etmiyor. HDMI aslen bir dijital sinyaldir. Dolayısıyla ister ucuz HDMI kablo kullanın ister pahalı, bu dijital sinyalin iletimi aynı düzeyde olacaktır.
“İnsan gözü 60 fps’den fazlasını göremez.”
Doğru bilinen yanlışlardan biri de insan gözünün 60 fps’den (saniyelik görüntü sayısı) fazlasını görememe inancı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak konuyla ilgili insanlar üzerinde uygulanan farklı reaksiyon testlerinin sonucunda ortaya çıkan veriler, insanların görsel sinyallere 1 ms (1 milisaniye)’den daha az bir süre içinde reaksiyon verdiğini gösteriyor. Bu da 1000 fps’ye karşılık geliyor. Bu söylentinin halk arasında yayılmasının sebebi ise, günümüzde kullanılan televizyonların ve monitörlerin 60 fps görüntü değerlerine sahip olmaları.
“Mac bilgisayarlara virüs girmez.”
Birçok kişinin (özellike Mac kullanıcılarının) sıklıkla dile getirdiği iddialardan biri de budur. Peki Mac bilgisayarlara gerçekten virüs girmez mi? Sorunun cevabı tabiki “Hayır”. Mac bilgisayarlara da en az Windows’da olduğu kadar virüs girebilir. Ancak bu söylemin bu denli yaygınlaşmasının ardında da iki sebep bulunuyor. Birincisi, yapı olarak Mac’in Windows’tan farklı olması; ikincisi ise Mac bilgisayarların Windows yüklü bilgisayarların sayısından çok daha az olması (dolayısıyla hackerların tenezzül etmemesi).
“Şebeke çizgileri (diş) ne kadar fazla olursa, şebeke o kadar iyi çeker.”
“Telefonum 5 diş çekiyor o yüzden şebeke çok iyi” düşüncesi de ne yazık ki doğru değil. Telefonda bulunan ağ çizgileri (seviyesi) çevredeki baz istasyonuna olan yakınlığı gösteriyor. Ancak bu durum yine de şebekenin iyi olup olmayacağı ile ilgili karar vermek için yeterli bir sebep değil. Çünkü sizinle aynı anda o baz istasyonundan faydalanan kişilerin sayısı da şebeke kalitesine etki eden unsurlardan biri.
“Telefonun bataryası tamamen tükenmeden şarja takılmaz.”
Bu da yanlış bilinen gerçeklerden biri. Daha doğrusu eski alışkanlardan geliyor desek daha doğru olur. Zira günümüzde artık hemen hemen her cihazda yer alan Lithium-ion bataryaların yapısı bu konuda oldukça elverişli. Yapılan araştırmalar bu bataryaları sürekli şarj etmenin daha iyi olduğunu; bir başka araştırma da Lithium-ion bataryaların stabilitesini korumak adına %0’a düşmeden şarj etmek gerektiğini bizlere gösteriyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Tüm Zamanların En Tehlikeli 5 Bilgisayar Virüsü
- Tüm Zamanların En Nefret Edilen 7 İnternet Girişimi
- Gizli Anlamları Olan 20 Popüler Logo
- 2014 Yılında Kullanılan En Kötü 25 Şifre