3D teknolojisinin birçok alanda kullanılmaya başlandığına hepimiz şahit oluyoruz. Sağlık sektörü de bu alanların başında geliyor. Hatırlarsanız daha önce 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen ilk insan omurgasının naklinden sizlere bahsetmiştik. Şimdi ise bu teknolojinin sinüs ameliyatlarında karşımıza çıktığını görüyoruz.
Sinüslerin gözlere ve beyine yakın olması; dolayısıyla bu bölgenin hassas bir konumu olması nedeniyle sinüs ameliyatlarında çok dikkatli olunması gerekiyor. Öyle ki ameliyat esnasında yapılan küçük bir hata kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Ameliyat sonrası oluşabilecek sonuçları önceden tahmin etmek isteyen The Ohio State University Wexner Medical Center araştırmacıları da bu hassas konu için bir 3D modelleme tekniği geliştirmiş durumda.
Araştırmacılar tarafından geliştirilen 3D modelleme tekniği sayesinde doktorlar ameliyat öncesi her bir hastanın sinüs haritasını çıkartabiliyor. Bu sayede doktorlar bir sonraki prosedürü görebildiği gibi; yapılacak olan ameliyatın hastalarda ne tür etkilere yol açabileceğini de görebiliyor.
3D modelleme tekniğinin uzun süredir aerodinamik sektöründe kullanıldığını belirten The Ohio State University Wexner Medical Center’daki araştırmacılardan Kai Zhao, kendilerinin ise ilk kez bu tekniği burun fizyolojisinde kullandığını belirtiyor.
[button color=”” size=”normal” type=”” target=”_blank” link=”https://www.webmasto.com/robotik-hamam-bocekleri-insanlari-kurtaracak”]Robotik Hamam Böcekleri İnsanları Kurtaracak[/button]
OSU araştırmacıları 3D modelleme tekniğinin yanı sıra, ameliyatın etkilerini önceden görebilmek adına akışkanlar dinamiği simülasyonlarını ve 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen baskı modellerini de kullanmayı amaçlıyor.