Dünya Ekonomik Forumu’nda yer alan araştırmacılar, gelişen yapay zeka teknolojileri, makine öğrenimi, genetik bilimindeki ilerlemeler, robotlar, nanoteknoloji, 3D yazıcılar ve bioteknoloji gibi geleceğe yön verecek olan gelişmeler sayesinde dördüncü sanayi devriminin gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu bağlamda robotların da 2015 – 2020 yılları arasında toplamda 5.1 milyon iş gücüne sahip olması bekleniyor.
Yayınlanan rapora göre, teknolojinin getirdiği yenilikler sayesinde toplamda 7.1 milyon iş kaybı gerçekleşecek. Bu işlerin üçte ikisini de ofis ve yönetim işleri oluşturacak. Bunun yanı sıra “küçük meslekler” olarak adlandırılan çerçevede 2 milyon yeni iş de hayatımıza girmiş olacak. Yani toplamda bakıldığında çağımızın gözdesi robotlar, 5.1 milyon insanı işinden etmiş olacak.
Robotların meslekleri ele geçirmesi konusunda en büyük zararı ise çoğunlukla beyaz yakalılar görecek. Günümüzde robot ve robot-benzeri sistemlerin en fazla kullanıldığı üretim alanında ise robotların etkisi daha fazla hissedilecek. Ancak WEC’e (World Economic Forum) göre insanlar üretkenlik ve yetenek gibi konularda çok daha verilmli olduğu için bu alanlardaki varlığını sürdürmeye devam edecek.
Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı ülkeler için hazırlanan WEC raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.