Video konusundaki çalışmalarına hızla devam eden Facebook, şimdi de yeni bir sosyal video uygulamasını kullanıma sundu: Riff.
Instagram kapsamında kullanıcıların hızlandırılmış (timelapse) videolar çekmesini için Hyperlapse uygulamasını kullanıma sunan Facebook, otomatik video özelliğiyle de an itibariyle 3 milyar video gösterim sayısına ulaşmış; VR (sanal gerçeklik) teknolojisini destekleyen 360 derecelik videoların da yıl içinde haber kaynağında yer alacağını duyurmuştu. Video konusundaki ciddiyetini geliştirdiği uygulamalar ve platformlara getirdiği yenilikler ile ispatlayan Facebook, şimdi de Riff adındaki yeni video paylaşım uygulamasını duyurdu.
Paper, Slingshot, Rooms ve Groups uygulamalarını geliştiren Creative Labs‘ın imzasıyla 1 Nisan itibariyle kullanıma sunulan Riff, şu anda Android ve iOS platformlarda kullanılabiliyor. Yeni video paylaşım uygulaması için çok fazla duyuru yapılmamış olsa da, sahip olduğu farklı özellikleriyle benzerlerinden ayrılıyor.
Facebook hesabınız ile giriş yapabileceğiniz ve maksimum 20 saniyelik videolar oluşturabileceğiniz uygulamada, çektiğiniz videoları doğrudan Facebook’ta paylaşabiliyorsunuz. Facebook’ta paylaşılan videoya diğer kullanıcılar normal olarak etkileşim gösterebiliyor. Ancak Riff’in farkı; uygulama ile çekilen videolara diğer kişilerin de kendi videolarını ekleyebilmesi. Yani kullanıcılar Riff ile çekilip paylaşılan bir videonun devamına (+ butonu ile) kendi çektiği videoları ekleyebiliyor.
Eklenen videolar için herhangi bir üst limit bulunmuyor. Bu da teorik olarak Riff ile çekilen uygulamanın devamına sonsuz sayıda kullanıcının sonsuz sayıda video ekleyebilmesi anlamına geliyor. Eklenen videoların sayısı arttıkça da videonun eğlencesi aynı paralellikte artıyor. Ayrıca videonun asıl sahibi videoyu ilk ekleyen kişi oluyor ve dolayısıyla ondan sonra eklenen videolar üzerinde yönetim hakkına sahip oluyor (sonradan eklenen videoyu onaylama, silme vs gibi).
Sadece tek bir kullanıcının değil, herkesin ortak katkısıyla eğlenceli videoların oluşturulmasını amaçlayan Facebook, bu sayede Riff uygulamasını Facebook’un video alanında yüksek etkileşim sağlayan bir mecrası haline getirmiş olacak.
Bireysel paylaşımdan ziyade; ortak paylaşımı ön planda tutan Riff uygulaması; kullanıcıların olumlu bir şekilde reaksiyon vermesi halinde, internetin potansiyel fenomenlerini de ortaya çıkarmış olacak. Eğer bu başarı sağlanabilirse, Twitter’ın Vine’ına karşı, Facebook da (Instagram’dan ziyade) Riff ile sahnedeki yerini almış olacak.
Facebook’un sosyal, etkileşimli, ortak video paylaşım uygulaması Riff; kullanıcılar tarafından nasıl karşılanacak, Vine’a gerçekten rakip olabilecek mi, bunları ise önümüzdeki günlerde görmüş olacağız.
Riff: iOS | Android