Tetris’lerin, ATARİ’lerin ve bilgisayarların ilk çıktığı dönemlerde oyunların -özellikle çocuklara-zarar verdiği (ve gereksiz bir aktivite olduğu) düşüncesi hakimken, zaman içerisinde yapılan araştırmalar birçok kişinin bu konudaki düşüncesini değiştirmesine sebep oldu diyebiliriz. Öyle ki genel olarak oyun oynamanın insan üzerindeki olumlu etkileri azımsanmayacak kadar fazla.
Konuyla ilgili olarak hazırlanan bir infografik de tam olarak bu konuya değiniyor. Oyunların zihinsel ve bedensel faydalarını anlatan infografiğe geçmeden önce örnekler ile belirtilen birkaç noktaya şöyle değinebiliriz.
[button color=”” size=”normal” type=”” target=”_blank” link=”https://www.webmasto.com/sosyal-medya-narsisizm-selfie”]Sosyal Medya Narsisizminin Etkili Aktörü: “Selfie”[/button]
Bazı istatistikler:
- Son 1 yıl içerisinde oyun oynayan internet kullanıcılarının oranı %40.
- Oyun oynayanların %54‘ünü erkekler; %46‘sı ise kadınlar oluşturuyor.
- Anne-babaların %20‘si -sağlığa faydalı olması sebebiyle- çocuklarıyla birlikte oyun oynuyor.
Oyun oynamanın zihinsel faydaları
- Prefrontal korteksi (sağ) ve hipokampüsü (sağ) geliştirir.
- Beyindeki boz maddeyi (grey matter) arttırır.
- Stratejik planlama, hafızayı güçlendirme, üç boyutlu düşünme ve ince motor becerilerini olumlu yönde etkiler.
- Aksiyon oyunları, okuma yeteneklerini geliştirdiği gibi disleksi hastası (öğrenme bozukluğu) olan çocuklara faydalı olur.
- Yapılan bir araştırmada Matrix oyununu oynayan çağrı-merkezi çalışanlarının %17‘sinde kortizol hormonunda düşüş yaşandığı ve dolayısıyla bu kişilerin daha az stresli olduğu görülmüştür.
- Yapılan başka bir araştırma ise Sparx oyununu oynayan depresyondaki gençlerin %40‘ı, içinde bulunduğu depresif durumdan tamamen kurtulduğunu göstermiştir.
- 3 ay boyunca günde 30 dakika boyunca Tetris oynayanlarda dil, hafıza ve algılama yeteneklerinin geliştiği tespit edilmiştir.
Oyun oynamanın fiziksel faydaları
- Kulak: Microsoft’un Kinect çeviri uygulaması sayesinde Amerikan ve Çin işaret diline ait 370’den fazla kelime öğrenilmiştir.
- Göz: Call of Duty gibi aksiyon oyunları kontrast hassasiyetini geliştirir, daha iyi bir görüş sağlar.
- Ağız: Dijital simülatörler sayesinde 4 ana tat (tatlı, acı, ekşi, tuzlu) yeniden üretilerek dile transfer edilebilmektedir.
- Kalp: Dinlenme haline kıyasla bowling oynarken insanda kalbin daha hızlı ve düzenli attığı tespit edilmiştir.
- El: Nintendo Wii üzerinden Marble Mania oynayanların el hareketlerinde uyum sağladığı görülmüştür. Özellikle cerrahlar için önemli olduğu belirtilmiştir.
- Ayak: Dance Dance Revolution gibi egzersiz oyunlarında %400-800 daha fazla kalori yakıldığı görülmüştür.
Konuyla ilgili olarak Libery Games tarafından hazırlanan infografiğe aşağıdan ulaşabilirsiniz.