Son zamanlarda sosyal medya platformlarında bir akım haline gelen “kociş” paylaşımlarına mutlaka denk gelmişsinizdir. Çeşitli ev eşyaları, yemekler, içecekler veya diğer nesneler süslenerek sosyal medya platformlarında servis ediliyor. Ancak uzmanlara göre bu akım göründüğü kadar masum değil.
Konuyla ilgili olarak Hürriyet‘e konuşan Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, bir sevgi gösterisi olarak yapılan bu tür sosyal medya paylaşımlarının ardında bir kişilik bozukluğu yattığını ifade ediyor.
“La Belle Indifference” Sendromu
Prof. Dr. Arif Verimli, bu tarz durumların cam fanusta, dış dünyanın kötülüklerinden uzak büyütülmek olduğunu söylüyor. Bunun sonucu olarak da dış dünyaya karşı duyarsız, toplumsal sorunları umursamayan, orijinal adıyla “La Belle Indifference”, Türkçe adıyla “Güzel Aldırmazlık” sendromu ortaya çıkıyor.
Prof. Dr. Verimli bu hayat tarzının bir kişilik bozukluğu olabileceğini de söylüyor:
“Batıda ‘Kitsch’ diye bir terim vardır. Türkçe’de tam karşılığını ben bu kızlarda buldum. Bu sunumlar öncelikle komik, eğlenceli, ama gereksiz ve abartılı. Buna bu kadar çok titizlenen ve birbiriyle yarışan kişiler olduğunu ve ‘Kitsch’leştiklerini görüyoruz. Bu kişilerin çocukken aşırı alkışlandığını, korunduğunu, prenses gibi yetiştirildiğini, öyle kıyafetler giydirildiğini, annelerinin de bunların bir üst sınıfı olduğunu düşünüyorum. Hayalimsi ve masalsı (projeler, düşler, tüyler, kurdeleler) çocuksu yaşantılar histeride, narsisizmde, histrionik, pasif bağımlı kişiliklerle çok sık görünür. Hayatında çalışma hayatı olmamış dış dünyanın kötülük ve sorunlarından uzak tutulmuş tanıştığı kişi sayısı az yaşamında sadece kendi dünyası olan toplumsal ve evrensel sorunlara duyarlılığı az “la belle indeferans” güzel aldırmazlık sendromudur bu düpedüz.”
Narsistik ve Histrionik kişilik bozuklukları
Prof. Dr. Verimli’nin açıklamalarına göre bu tarz hayalimsi ve masalsı yaşantılar histrionik ve narsistik kişilik bozukluklarında görülüyor. Narsistik kişilik bozukluğu, başkalarının düşünce ya da isteklerine gereken ilgiyi göstermeden, sadece kendisinin ön planda olduğu bir kişilik bozukluğu olarak tanımlanıyor. Histrionik kişilik bozukluğu ise, yetişkinliğin ilk dönemlerinde başlayan, aşırı duygusallık ve dikkat çekmek, çevresi tarafından onay arama ihtiyacının yüksekliği ile kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanıyor. Narsistlerden farkı ise çevreleriyle ilişkilerinin her dakikasına dikkat etmeleri olarak ifade ediliyor.
AYRICA BKZ: Sosyal Medya Narsisizminin Etkili Aktörü: “Selfie”