Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de en çok “kalp” emojisi, dünyada ise “gülen surat” emojisi kullanılıyor.
İletişimin dijitalleşmesiyle birlikte farklı iletişim kanalları ve yöntemleri de kendini göstermiş durumda. Bunun en basit örneklerinden biri de birçok duygu ifadesinin yerini alan “emojiler” olarak karşımıza çıkıyor. Bireysel iletişimden reklam çalışmalarına kadar birçok alanda kullanılan emojiler artık günlük yaşantımızda önemli bir rol oynuyor. Peki dünyada ve Türkiye’de en çok hangi emoji kullanılıyor?
Twitter üzerinden emoji takipi yapan Emojitracker verilerine göre Türkiye’de en çok “kalp” emojisinin kullanıldığı ortaya çıktı. Aynı verilere göre dünyada en çok kullanılan emoji ise “gözlerinden yaş gelene kadar gülen surat” emojisi olarak belirtilmiş durumda.
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Gökaliler ve doktora öğrencisi Ezgi Satcioğlu, 13-59 yaş arasındaki 412 kişiyle yaptıkları anketle, emoji kullanımı, reklamlarda emoji kullanımı, emoji içerikli reklamlara yönelik tüketicilerin tutumlarını araştırdı. Ankete katılanların yüzde 48.2’si her zaman, yüzde 24.1’i de sıklıkla, toplamda yüzde 99.5’i ise herhangi bir dönemde mesajlaşırken emoji kullandıklarını belirtti. Katılımcıların yüzde 86.4’ü emoji kullanmayı eğlenceli bulduğunu, yüzde 73.8’i de mesajlaşırken emoji içerikli bir metin geldiğinde karşısındakinin duygularını daha iyi anlayabildiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 73.4’ü de emojinin günümüzde “duyguları ifade etme yolu” olduğu, cevabını verdi.
Reklamlarda emojilerin etkisi
İlgili anket çalışmasında katılımcıların reklamlarda kullanılan emojilere karşı tutumları da değerlendirildi. Buna göre katılımcıların yüzde 64.4’ü reklamlarda emoji kullanımını eğlenceli bulduğunu ifade etti.
Reklam tutumları açısından anket değerlendirildiğinde ise emoji kullanımının katılımcılar tarafından “eğlenceli bulunduğu” ortaya çıktı. Emoji içerikli reklamlarla ilgili “İçerikte bir emoji kullanılan reklam dikkatimi çeker” cevabını verenler yüzde 67.6, “Emoji içerikli reklam dikkatimi çeker” yanıtını verenler yüzde 55.2, yüzde 50’si de emoji içerikli reklamların markalarını ve diğer içerikli reklamlara göre daha iyi hatırladıklarını kaydetti. Araştırmanın temel bulgularına göre, bireylerin emoji kullanımları arttıkça emoji içerikli reklamlara yönelik tutumlarının da olumlu yönde arttığı, bu gibi reklamlara daha fazla dikkat ettikleri de ortaya çıktı. Yrd. Doç. Dr. Ebru Gökaliler, “Araştırma kapsamında en düşük ortalama ise emoji içerikli reklamlarda görülen ürünü satın almada çıktı. Bu bağlamda, reklamlarda kullanılan emojilerin, markaların ürünlerine yönlenme sürecinde olumlu bir güce sahip olmadığı da ankette ortaya çıktı” dedi.
Markalara, emoji kullanımını sadece tek bir reklam ile sınırlandırmak yerine marka stratejisinin bir unsuru olarak değerlendirerek uzun dönemli kampanyalarda ve iletişim çalışmalarında kullanmalarını öneren Ebru Gökaliler, “Markalar emoji içerikli reklamlarla tüketicilerin duygularına seslenip hedef kitlenin zihninde rakiplerinden farklı bir yere sahip olmaya çalışıyor. Popüler kültürün de etkisiyle bu tür reklamların artacağı ve tüketicilerin markaya ait reklam tutumlarında olumlu bir yere sahip olabileceğini düşünüyoruz. Anket sonuçları da günlük yaşamda etkin bir şekilde kullanılan emojilerin reklam tutumlarına da olumlu bir etkisi olduğu saptandı” şeklinde konuştu.
AYRICA BKZ: İletişimde Emojilerin Anlamı ve Yanlış Kullanımı