Google, tamamen yeni bir işletim sistemi projesi üzerinde çalışıyor. “Fuchsia” adı verilen yeni işletim sisteminde öne çıkan en önemli detay ise sistemin Linux tabanlı olmaması.
Google’ın üzerinde çalıştığı Fuchsia işletim sistemi projesine ait kaynak kodları, an itibariyle kendi kod deposu ve GitHub üzerinden de paylaşılmış durumda. Ancak yeni işletim sistemiyle ilgili şu anda çok fazla bir ipucu olmadığını da belirtmek gerekiyor.
Fuchsia’ya ait bilinen en önemli detay ise sistemde Linux kernel kullanılmamış olması. Yani Android ve Chrome OS’un çekirdeğini oluşturan Linux sisteminin yeni işletim sisteminde kullanılmadığı belirtiliyor.
Hakkında her ne kadar fazla ipucu bulunmasa da, Google’ın Fuchsia’yı hangi amaçla kullanacağı yönünde bazı tahminler yürütülüyor. Bunlardan biri Chrome OS ile Android’i aynı zemin üzerine oturtan bir işletim sistemi olacağı yönündeyken; bir diğer tahmin de sistemin Google’ın OnHub yönlendiricisi veya üçüncü parti IoT cihazlarında kullanılacağı yönünde. Fuchsia’nın arttırılmış gerçeklik arayüzlerinde kullanılacağına dair tahminlerin de olduğunu belirtmek gerekiyor.
Fuchsia’nın kaynak kodlarına bakıldığında, işletim sisteminin gömülü sistemlerde kullanılan Magenta üzerine kurulmuş olması göze çarpıyor. Ayrıca ilgili kaynak kodlarını GitHub üzerinde yayınlayan Christopher Anderson ve Brian Swetland isimli iki geliştiricinin de gömülü sistemler konusunda uzman olduğu belirtiliyor. An itibariyle Swetland’ın Google’da yazılım mühendisi olarak çalıştığı; Anderson’un ise daha önce Google’da Android TV ve Nexus Q projelerinde yer aldığı biliniyor.
Google’ın açıklamasına göre Magenta aynı zamanda hızlı işlemcilere sahip modern kişisel bilgisayarları ve modern telefonları hedefliyor. Sistem ayrıca kullanıcı modları ve farklı bir güvenlik modeli de sunuyor.
“Fuchsia” adı ise GitHub sayfasında da belirtildiği üzere “Pink + Purple = Fuchsia” şeklinde renkler ile ifade ediliyor. Yani Pembe + Mor = “Eflatun” (veya Fuşya rengi). (Fuchsia aynı zamanda “Küpe Çiçeği” anlamına da geliyor).
Şimdilik Fuchsia hakkında detaylı bilgi bulunmasa da, Google’ın bu sistemi hangi amaçlarla kullanacağını, kullanıcılara ne gibi avantajlar sunacağını önümüzdeki günlerde görmüş olacağız.