Facebook 8 kişilik “yapay zeka” ekibi ile kullanıcıların paylaştığı gönderileri daha iyi anlamak için çalışmalara başladı.
Technology Review sitesinin haberine göre 8 kişilik bu ekip ile Facebook, “deep learning” (derin öğrenme) tekniği ile kullanıcıların paylaştıkları gönderileri ile kullanıcıların arasındaki bağlantıları anlamaya çalışacak.
Facebook Deep Learning tekniği ile, kullanıcıların paylaştığı yazı, fotoğraf, video vs inceleyip, simule edilmiş beyin hücrelerini kullanarak, kullanıcının gelecekteki davranışının ne olacağı konusunda daha kesin sonuçlar çıkarmış olacak.
Facebook‘un teknolojiden sorumlu başkanı (CTO) Mike Schroepfer, kişiselleştirilmiş haber akışındaki binlerce gönderi sayısının bu tekniği kullanarak sadece 30 – 60 gibi küçük sayılara düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. Schroepfer ayrıca, “Haber Kaynağı”nı daha akıllı ve daha kişisel hale getirmenin amacı olarak da, mobil kullanımının çok sık ama bir o kadar da kısa ve öz kullanımı olduğunu belirtti.
Dolayısıyla daha çok kişiselleştirilmiş akıllı bir “Haber Kaynağı” ile kullanıcı, kendisinin daha fazla ilişkili olduğu gönderileri daha sık görecek ve diğer gönderilerin görünme oranı ise düşecek. Bir bakıma Facebook’un, tüketici olarak gördüğü kullanıcılarına daha iyi reklamlar göstermek için böyle bir teknik kullandıklarını da söyleyebiliriz.
Bu tekniği ilk kullanan aslında Facebook değil. Google, kullanıcının yaptığı aramalara daha iyi sonuç verebilmek adına böyle bir teknik kullanıyor.