Sosyal medya devi Facebook, internet üzerindeki güvenlik problemlerini tek bir çatı altında toplamayı amaçlayan ThreatExchange projesini duyurdu.
İnternet dediğimiz dünyada faydalı birçok bilginin yer aldığı gibi, birçok botnetler, hackerlar, zararlı yazılımlar ve daha niceleri de bulunuyor. Bununla mücadele etme konusunda birçok firma çeşitli güvenlik sistemleri geliştirse de bunları sadece kendi bünyeleri içinde yapıyor. Konu ile ilgili olarak yeni bir fikir ortaya atan Facebook ise ThreatExchange projesi ile tüm bu güvenlik problemlerini tek bir çatı altında toplamayı hedefliyor.
Facebook’un duyurduğu ThreatExhchange projesinde, projeye dahil olan firmalar güvenlik bilgilerini ve problemleri projeye dahil olan diğer kuruluşlar ile paylaşarak internetin daha güvenli bir ortama dönüşmesini sağlayacaklar.
API-tabanlı bir bilgi değiş tokuş platformu olan ThreatExchange projesinin beta sürümünün ilk partnerleri arasında Pinterest, Tumblr, Twitter, Yahoo, Bitly ve Dropbox bulunuyor. Partner olmak isteyen diğer kuruluşlar için de bir kayıt formu bulunuyor.
ThreatExchange platformu, ThreatData frameworkü ve Facebook altyapısını kullanıyor. Platforma dahil olan kuruluşlar bu sayede güvenlik bilgileri ve problemlerini diğer kuruluşlar ile paylaşabiliyor. Partnerler ayrıca bu bilgileri hangi kuruluşlar ile paylaşacaklarını da belirleyebiliyor.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Facebook yöneticisi Mark Hammell; ThreatExchange platformuna dahil olan kuruluşların, güvenlik problemlerini birbirleriyle paylaşmaları halinde güvenliğin çok daha kolay bir şekilde sağlanabileceğini belirtti. Bu sayede bir kuruluşun kendi güvenliğini arttırmasının, diğerlerinin de aynı probleme karşı önlem almış olmalarını sağlayacağını ifade etti.
Facebook’un güvenlik ile ilgili bu büyük hamlesi kuruluşlara kafa kafaya vererek ortak bir güvenlik ağı oluşturmaları konusunda oldukça fayda sağlayacak. Platformlar; zararlı yazılımlar, botnetler ve hackerlar ve diğer güvenlik tehditlerine karşı alınacak önlemleri hızlı ve kolay bir şekilde sağlayabileceği gibi; bu durum internet kullanıcıları için de dolaylı yoldan faydalı olmuş olacak.