Anlık mesajlaşma platformlarının yaygın hale gelmesiyle birlikte, güvenlik ve gizlilik konuları da önemini arttırmaya başlıyor. Özellikle yazışmaların ve gönderip alınan fotoğraf, video ve dosyaların üçüncü kişilerin erişimine açık olması durumu kullanıcı gizliliğini ve güvenliğini tehlikeye atıyor.
Hatırlarsanız bu konuyla ilgili olarak geçtiğimiz Nisan ayının başlarında gündeme gelen popüler mesajlaşma platformu WhatsApp, Uçtan Uca Şifreleme (End-To-End Encryption) adı verilen yeni bir şifreleme özelliği ile kullanıcıların gizliliğini tamamen koruma aldıklarını belirtmişti. Şimdi ise bu özellik bir diğer popüler mesajlaşma platformu olan Facebook Messenger’a geliyor.
Önümüzdeki aylarda Facebook Messenger‘a gelecek olan Uçtan Uca Şifreleme özelliği sayesinde, Messenger üzerindeki sohbetler ve sohbet içerisinde gönderilen dosyalar, sohbeti gerçekleştiren taraflar dışında erişime kapatılmış olacak. Facebook da dahil olmak üzere devletler, üçüncü parti kişiler, şirketler vs tüm dış kanalların erişimi engellenmiş olacak.
Ancak (!)
Uçtan Uca Şifreleme özelliğinin Messenger’ın bazı özelliklerin işleyişini engelleyeceğini de belirtmek gerekiyor. Zira kullanıcıların güvenliğini ve gizliliğini arttırmak için uygulanan bu şifreleme tekniği, yukarıda bahsettiğimiz gibi Facebook’un da sohbetlere erişim sağlamasını engelliyor. Bu da Facebook’un Messenger üzerindeki yapay zeka tabanlı “M” gibi servislerinin otomatik olarak devre dışı kalması anlamına geliyor. Öyle ki “M” gibi akıllı asistanlar ancak kullanıcıların sohbetlerine göre çeşitli kişisel önerilerde bulunabiliyor. Aksi halde işlevsiz hale geliyor.
Yakın zamanda Facebook Messenger’a gelecek olan bu şifreleme sisteminin varsayılan olarak uygulanacağını da belirtmek gerekiyor. Yani kullanıcıların herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmayacak.
Yapay zeka tabanlı platformlarda sıkıntı yaratıyor
Uçtan uca şifreleme tekniği sayesinde sohbet eden taraflar dışında hiçbir tarafın bu verilere erişim sağlayamayacağından bahsetmiştik. Facebook’un kişiselleştirilmiş asistanı “M” gibi yapay zeka tabanlı servisler de bu verilere ulaşamadığı sürece asıl amacını yitiriyor. Dolayısıyla Facebook’un bu soruna ne gibi bir çözüm bulacağı da merak konusu.
Google’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu Allo isimli yeni mesajlaşma platformu da büyük ölçüde yapay zeka tabanlı bir platform olarak karşımıza çıkmıştı. Google da kişiselleştirilmiş öneriler ve içerikler sunan Allo için Uçtan Uca Şifreleme uygulayacaklarını belirtmişti. Ancak bu özelliğin varsayılan olarak değil; kullanıcılara bağlı olduğunu belirtmişti. Buna göre verilerine üçüncü kişiler tarafından erişim sağlanmasını istemeyen kullanıcılar, Allo’daki Gizli Sohbet (Incognito Mode) özelliğinden faydalanarak bu özelliği aktif edebileceklerdi.
Sonuç olarak Uçtan Uca Şifreleme özelliğinin önümüzdeki günlerde yapay zeka tabanlı servislere sıkıntı oluşturacağını söylemek mümkün. Ancak buna karşı harici bir seçenek de geliştirilebileceğini söyleyebiliriz.