Facebook’un Haber Kaynağı algoritması, bildiğiniz gibi birçok farklı metriğe göre çalışıyor. Gönderilerin beğenilme, paylaşılma, yorumlanma sıklıkları, profil ve sayfa ziyaretleri, gönderilere bakılma süreleri vs gibi birçok etken bunlardan biri. Şimdi ise Facebook’ta paylaşılan dış bağlantılarda geçirilen süreler de bu metrikler arasına girmiş durumda.
Facebook’un yayıncıları hedef aldığı çalışmalarına son aylarda sıklıkla karşılaşıyoruz. Özellikle geçtiğimiz haftalarda düzenlenen F8 konferansıyla birlikte herkesin kullanımına açılan yeni içerik görüntüleme sistemi Instant Articles, bu çalışmaların en büyük örneklerinden biri. Instant Articles ile hem kullanıcılara, hem yayıncılara farklı bir içerik deneyimi sunan Facebook, şimdi de Haber Kaynağı algoritmasını yeni bir içerik metriği ile güncelledi.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, beğenme, paylaşma, yorumlama gibi eylemlerin her zaman etkili olmadığına dikkat çeken Facebook, kullanıcıların web sayfalarındaki içeriklerde ne kadar süre geçirdiğinin de hesaba katılması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda Haber Kaynağı algoritmasını güncellediklerini belirten Facebook, bundan böyle kullanıcıların en çok vakit geçirdikleri web sitelerinin, Facebook’taki paylaşımlarında daha fazla ön plana çıkartılacağına vurgu yaptı.
Güncellemenin altyapısını ise, yaklaşık bir yıldır sürdürülen Feed Quality Program oluşturuyor. Yani yeni Haber Kaynağı faktörü, bu program kapsamında alınan geri bildirimler sayesinde yapılandırılmış durumda.
Tam olarak ne anlam ifade edecek?
Facebook, kullanıcıların bir bağlantıya tıkladıkları; yani web sayfasının açıldığı andan itibaren, kullanıcının bu sayfada geçirdiği süreyi ölçmeye başlayacak. Eğer kullanıcı ilgili web sayfasında çok fazla vakit geçirirse, Facebook bu web sayfasını o kişinin ilgi alanına etki eden bir faktör olarak değerlendirmeye alacak. Dolayısıyla Haber Kaynağı’nda ilgili web sitesine ilişkin içerikler, o kullanıcıya daha sık gösterilmiş olacak.
Sonuç olarak bundan böyle tıklamaların ön planda olduğu bir Haber Kaynağı değil; kullanıcıların web sayfalarında ne kadar durduğu, içeriklerin kullanıcıların ne kadar ilgisini çektiğine bağlı bir Haber Kaynağı sunulacak. Bu da aslında tık avcılığı (clickbait) yapan web sitelerine, “Şok, şok, şok! Bakın o ünlü ne yaptı!” gibi başlık atarak tıklama odaklı paylaşım yapan haber sitelerine ait paylaşımların daha seyrek gösterileceği anlamına geliyor.
Yapılan yeni güncellemenin, Facebook’un yeni içerik görüntüleme sistemi Instant Articles ile doğrudan ilişkilendirilme ihtimalinin de olduğunu söyleyebiliriz. Zira nasıl ki Facebook’un diğer servisleri üzerinden paylaşılan gönderiler diğerlerine göre daha ön planda tutuluyorsa (Haber Kaynağı’nda Facebook videolarının YouTube videolarına göre çok daha fazla gösterilmesi gibi), Instant Articles uyumlu içeriklere de aynı şekilde ayrıcalık tanınacağını söyleyebiliriz.