Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), 5 – 13 yaş aralığındaki çocuklara yönelik yeni bir sosyal ağ geliştirmek için çalışmalara başladı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), günümüzdeki sosyal ağların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini minimuma indirgemek ve sosyal ağların çocukların gelişimi için kullanılmasını sağlamak amacıyla, 5 – 13 yaş aralığındaki çocuklar için yeni bir sosyal ağ girişimi başlatıyor.
5 – 13 yaş grubu çocuklara hitap edecek olan sosyal ağda, şimdiki sosyal ağlarda bulunan sohbet, oyun, görsel paylaşımlar, dil seçenekleri gibi özellikler yer alacak. Ancak bu özellikler çocukların gelişimine yönelik olacak. Ayrıca farklı dil seçenekleri özelliğine sahip olacak olan sosyal ağ projesinde, sadece Türkiye değil birçok farklı kültürden çocukların bir araya getirilmesi hedefleniyor.
Platforma ait bazı özellikler ise şu şekilde;
- Çocuğa ait bir profil sayfası olacak ve çocuk bu profil sayfası üzerinden platformun özelliklerini kullanabilecek,
- Platform üzerinden tek başına veya arkadaşlarıyla birlikte oyunlar oynayabilecek; aldıkları puanları arkadaşlarıyla paylaşabilecek,
- Platform üzerindeki fotoğraf, video gibi görsel içerikleri saklayabilecek,
- Çocuk TV kanalı üzerinden videolar izleyebilecek; farklı ülkelerden çocuklar ile interaktif sohbet edebilecek,
- Platformu özellikle internet ve bilişim teknolojileri üzerine bir eğitim aracı olarak kullanabilecek.
Konu ile ilgili olarak TÜBA tarafından hazırlanan 2014 Performans Raporu‘nda “Çocuk Platformu Projesi” olarak adlandırılan bu interaktif ortam ile ilgili şu açıklamalar yer alıyor:
[quote_box_center]Çocuk Platformu ProjesiTeknoloji, günümüzde hayatımızın hemen hemen her alanında kullanılmaktadır. Bu sebeple, teknolojiyi kullanabilen çağa ayak uydurabilen bireyler yetiştirmek de önemli bir eğitim stratejisi olarak ele alınmaktadır. Buna paralel olarak, özellikle son zamanlarda yaygın olarak kullanılan sanal platformların/sosyal medyanın da, dünya genelinde interaktif bir ortamın oluşmasındaki etkisi kanıtlanmıştır.
Teknolojinin bu olumlu etkilerinin yanında, artan sanal teknoloji kullanımı aynı zamanda denetimsiz olarak üretilip yayınlanan sanal içeriklerin sayısını da artırmış, çocukların da erişebileceği ve kötü etkilenebilecekleri tehlikeli sanal araçlar ortaya çıkmıştır. TÜBA tarafından, bu denetimsizliği ortadan kaldırmak ve bir yandan da çocukların doğru internet kullanımını sağlamak için onlara interaktif bir ortam sağlayacak “Çocuk Platformu Projesi” oluşturulmuştur. Proje, farklı ülkelerden ve kültürlerden, belirli yaş grubundaki çocukların (5-13 yaş) iletişim kurabilecekleri; yazılı ve görsel içerikli materyalleri paylaşabilecekleri, aktif bir etkileşim içerisinde eğitici ve zekâ geliştirici yönlerine önem verilen yeni ve özgün etkinliklerin gerçekleştirildiği bir web platformu oluşturmayı hedeflemektedir.
Projede, internet ve bilişim teknolojilerini “bilim eğitimi” için etkin bir araç olarak kullanmak; çocukları internetin olumsuz etkilerinden ve bilgi kirliliğinden korumak; çocukların zihinsel, etik ve kültürel gelişimine katkı sağlamak; kültürel etkileşimi artırmak; ebeveynlerin arka planda kontrol sahibi oldukları sanal bir çocuk platformu kurmak amaçlanmaktadır.
Yalnızca belirli yaş gruplarındaki çocukların aktif etkileşimi ve iletişimi için oluşturulması hedeflenen bu internet platformu sayesinde, çocukların mental ve etik gelişimlerini göz önünde bulundurarak, internet dünyasından daha sağlıklı bir şekilde faydalanmaları sağlanacaktır. Oluşturulacak platform, günümüz popüler sosyal paylaşım ağlarının teknik özelliklerini, hedeflenen yaş grubunun zekâ ve beceri seviyesine indirgeyerek sunmayı planlamaktadır.
Platform teknik açıdan hedeflenen yaş grubu için kullanım kolaylığı (user friendly) ile oluşturulacaktır. Kullanıcı, kendi oluşturacağı altyapı profil sayfasından platformu rahatlıkla kontrol edebilecek, istediği tüm fonksiyonlara yine bu profil sayfasından kolaylıkla ulaşabilecektir. Örneğin, tek sayfa üzerinde oyun oynarken isterse oyuna arkadaşlarını davet edebileceği gibi oyun sonu aldığı puanı arkadaşları ile paylaşabilecek; online olarak görsel içerikler depolayabilecek; bu görselleri, hikayelerine veya günlüğüne ekleyebilecek; aynı zamanda çocuk TV üzerinden videolar izleyebilecektir.
Hedeflenen yaş grubu için yaratılacak olan platformda bulanacak olan “çocuğunuz internette” arayüzü ile de ebeveynler, çocuklarının tüm aktivitelerini takip ederken, pedagojik formasyon altyapısına sahip uzmanlar tarafından hazırlanan analiz raporlarına ulaşabilecek, çocuklarının her türlü gelişimini geçmişe dönük sorgulayabilme imkanlarına kavuşacaklardır.
Özetle, ebeveynlerin, eğitim bilimcilerin ve pedagogların kontrolünde geliştirilmesi planlanan; içerisinde oyun, hikâye, anı defteri, vb. içeriklerin yer alacağı, farklı ülkelerden farklı dilleri konuşan çocukların interaktif olarak konuşabileceği ve paylaşımlarda bulunabileceği bu platformun hayata geçirilmesi ile ülkemizde eğitim alanında yeni bir girişim başlatılmış olacaktır.[/quote_box_center]