Mobile Telecommunications and Health Research tarafından yapılan geniş çaplı araştırmalara göre cep telefonlarının kanser riski taşımadığı ortaya çıktı.
İlk olarak 11 yıl önce çalışmalarına başlayan İngiltere merkezli Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR) programı çalışmalarını bitirdi ve son raporunu yayınladı. Raporda cep telefonlarının herhangi bir kanser riski taşımadığı ortaya çıktı.
11 yıldır devam eden ve araştırmalar için yaklaşık olarak 13 milyon pound (≈ 22.7 milyon dolar) harcanan MTHR programında çalışan bilim adamları, kanser riski ile cep telefonu kullanımını bağlayan hiçbir bilimsel kanıt bulunmadığını belirtti.
Cep telefonlarının ilk çıktığı zamanlardan beri, cep telefonları ve baz istasyonları tarafından yayılan radyasyonun insan sağlığına olumsuz etki ettiğinden bahsediliyordu. Özellikle hamilelerin karnındaki doğmamış çocuklar için bir kanser riski taşıdığını gösteren teoriler ortaya atılmıştı. Hatta yayılan radyasyonu önlemek amacıyla birçok yardımcı cihazlar da üretilmeye başlamıştı. Ancak İngilitere’deki MTHR programında çalışan bilim adamları, cep telefonlarının insan sağlına etki etmediğini ispatladı.
İnsanların bu konudaki endişesi ve konunun bu denli belirsiz olması, MTHR programının başlatılmasına sebep oldu. Tamamen bağımsız olan bu araştırma programı, hem İngiltere hükümeti hem de telekominikasyon şirketleri tarafından desteklendi. Hiçbir şüphe bırakılmaması için de program bağımsız bir komite tarafından yürütülmeye başlandı.
11 yıl boyunca araştırmalarına devam eden MTHR bünyesindeki bilim adamları nihayet araştırmalarını bitirdi ve son raporunu yayınladı. Raporda -şaşırtıcı bir şekilde- cep telefonlarının yaydığı radyasyon dalgalarının hiçbir şekilde insan sağlığına olumsuz yönde bir etkisi olmadığı belirtildi. Programı yürüten Prof. David Coggon araştırmanın şimdilik bu yönde sonuçlar doğurduğunu ancak yine de mobil cihazların insan sağlığını olumsuz etki edebileceğini belirtti.