Expo Center’da düzenlenen Antalya Autoshow 2013 Fuarı’nda güneş enerjili araçlarını sergileyen Akdeniz Üniversitesi, sponsor firma bulamamaktan şikayetçi.
Akdeniz Üniversitesi son yıllarda yüz ve organ nakli ile adını duyurdu. Şimdilerde ise teknoloji alanında kendini kanıtlamak istiyor. Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Topluluğu tarafından “Portacar” isimli güneş enerjisiyle çalışan araba üretildi. Bu araçlarıyla da teknoloji alanında kendini ispatlamak istiyor. En büyük sıkıntıları ise sponsor bulamamak. Sıkıntılarını dile getiren Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Hakan Ersoy, üniversite olarak ikinci güneş enerjisiyle çalışan araba ürettiklerini ve daha önce ürettikleri aracın bazı parçalarını sökerek bu araca monte ettiklerini dile getirdi. Ayrıca bu aracın sponsor firmalar bulunamadığı için ekonomik olarak yapıldığını, kullanılan bir çok malzemenin hurda metallerden ya da elektrikli bisikletin malzemelerinden yapıldığını açıkladı.
Saatte 50 km hız
Portacar, üzerinde bulunan güneş panelleri sayesinde 1 saat içinde kendi bünyesinde bulunan aküleri şarj ediyor. Araba, aküleri ve elektrikli bisikletlerin aküleri ile çalışan araç tam dolu iken, 1 saat süreyle yol kat edebiliyor. Yaklaşık olarak 800 watt panel gücü bulunan ve güneş enerjisiyle çalışan araba, saatte 50 kilometre hız yapabiliyor.
Portacar ne demek?
Adını Antalya’nın simgesi portakaldan ve direksiyon sisteminden alıyor. Araçta kullanılan direksiyon sistemi üzerinde çok düşündüklerini belirten Ersoy, en son “Portakal sıkacağı dönme hareketini ilerleme hareketine çevirir. Buradaki dönme hareketini çevirip ilerleme hareketini de tekerlere bağladık. Böylelikle sistem çok rahatlıkla çözüldü. Bu şekilde bu aracın ön düzeni, en iyi kısımlarından bir tanesi diyebiliriz.” şeklinde konuştu.