Pekin Üniversitesi’nde bir ilke imza atılarak 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen ilk insan omurgası, 12 yaşındaki bir çocuğa başarılı bir şekilde nakledildi.
3D yazıcılar ile gelen yenilikler her geçen gün bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Bugün birçok 3D yazıcı ürünü gerçeğinden farksız bir şekilde kullanılmaya başlanmış durumda. Bunun son örneği ise Pekin Üniversitesi’nden geldi. 3D yazıcılar ile üretilen ilk insan omurgası, 12 yaşındaki bir çocuğa başarılı bir şekilde nakledildi.
Buna da bir göz atın >> 3 Boyutlu Yazıcılar Nedir? Neler Yapılabilir?
Naklin yapıldığı 12 yaşındaki hastanın boyun bölgesindeki omurlarda kötü huylu bir tümör olduğu biliniyordu. Yapılan çeşitli tedaviler ve araştırmalar sonucunda en uygun tedavinin 3 boyutlu yazıcılarla üretilen ve son yıllarda büyük önem kazanan bir nevi yapay organ olarak nitelendirdiğimiz biyolojik özelliklerin devamını sağlayan bu parçaların tedavide kullanılmasına karar verildi. Çünkü bu omurun yerini alabilecek alternatif başka bir omur bulunması mümkün değil. Saatler süren cerrahi müdahaleden sonra, doktorlar tümörlü bölgenin yerine 3 boyutlu yazıcılarla üretilen omuru ilk hastaya yerleştirmeyi başardılar.
Pekin Üniversitesi 3D yazıcı programlarıyla çalışmalarına 2009 yılında başlamış, 2010 yılında hayvan hastalıkları ve tedavileriyle devam etmiş ve nihayetinde 2012 yılında insanlığın hizmetine sunmuştur. Bu muhteşem teknolojiyi kısa zamanda uygulamaya koyan Pekin Üniversitesi Ortopedi Bölümü Başkanı Liu Zhongjun, “Çok düşük ihtimalle, yine de olması mümkün, vücut içerisinde uzun süre basınç altında kalan geleneksel implantlar kemiğe bağlanabiliyor ya da kemikten ayrılabiliyor. Fakat 3D yazıcılarla üretilen parçalarda bu tarz problemlerle karşılaşmıyoruz” şeklindeki ifadesiyle, 3D yazıcılarla üretilen organların ya da parçaların bizler için oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiriyor.
Hastanın durumunun şu an iyi olduğunu ancak baş hareketinin ve konuşmasının bir parça kısıtlı olduğunu ve 3 ay boyunca takip edileceği de belirtildi.