Large Synoptic Survey Telescope (LSST) için geliştirilen 3200 megapiksellik (3.2 gigapiksel) kamera evrenin 3 boyutlu interaktif haritasını çıkaracak.
Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Large Synoptic Survey Telescope (LSST) teleskopu için geliştirilen 3200 megapiksellik (3.2 gigapiksel) kamera, elde edeceği görüntü ve verilerin birleştirilmesi sonucu evrenin 3 boyutlu interaktif haritasını oluşturmuş olacak.
LSST teleskopunun 2022 yılında kapsamlı olarak çalışmaya başlamasının ardından, evrenin şimdiye kadar çekilmiş en yüksek çözünürlüğe sahip görüntülerini yakalamış olacak. Bu sayede bilim adamları da evren hakkında çok daha detaylı bilgiye sahip olabilecek.
Yüksek çözünürlüklü kameraya sahip olan LSST sayesinde gökbilimciler (astronomlar); uzak süpernovaları, dünya için tehlike oluşturan asteroidleri, süper kümeleri (superclusters) veya karanlık maddenin etkilerini araştırabilecekler. Tüm bu araştırmaların sonucunda ise elde edilen görüntüler ve diğer veriler birleştirilerek evrenin 3 boyutlu interaktif haritası oluşturulmuş olacak.
Teleskopta 8.4 metre genişliğinde ana ayna, merkezinde bulundan 5 metrelik yerleşik ayna bulunuyur. Bu da cihazı dünyanın en geniş optik cihazı haline getiriyor. Bunun yanı sıra teleskopta, küçük birimlerden oluşan segmente edilmiş bir ayna daha bulunuyor. Titizlikle inşa edilen bu 3 ayna, ışığı; Şili’deki Cerro Pachon gözlemevine gönderilmeden önce Kaliforniya’daki SLAC National Accelerator Laboratuvarı’nda imal edilecek olan 3200 megapiksellik kameraya yansıtacak ve dolayısıyla yüksek çözünürlüğe sahip görüntüler elde edilmiş olacak.
Yüksek çözünürlükte görüntüler elde etmenin dışında LSST teleskopu, evrendeki hareketleri time-lapse videolar ile de kayıt altına alabilecek. Bir gecede yaklaşık 800 adet panoramik gökyüzü görüntüsü elde edebilen teleskop, şu anda tam olarak kavranamamış olan karanlık enerji başta olmak üzere birçok konuda çeşitli verilerin toplanmasını sağlayacak.
Teleskopun heyecan verici noktalarından biri de, toplanan verilerin online ortamda herkesin görebilecek olması. Yani kişiler teleskop ile elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntülere ve diğer verilere internet üzerinden ulaşabilecek.
LSST teleskopu şimdilik yapım aşamasında olsa da (2016’dan önce son kameranın da tamamlanması bekleniyor), geliştirme sürecinin ardından bilim adamlarına ve diğer bireysel kullanıcılara birçok konuda fayda sağlamış olacak.