Sık sık yeni fotoğraf trendlerinin çıktığı ve eskilerinin tarihe gömüldüğü günümüzde, dijital platformlarda paylaşılan fotoğrafların sayısı da her geçen gün artıyor. Öyle ki Deloitte’nin verilerine göre, 2016 yılı içinde 2.5 trilyon fotoğrafın online platformlarda paylaşıldığı ve bu fotoğrafların %90’ının sadece akıllı telefonlar ile çekildiği belirtiliyor.
Piyasaya çıkan üst düzey akıllı telefon modellerinin de 2016’daki fotoğraf paylaşımlarında oldukça etkili olduğunu söylemek mümkün. Peki 2017’de bizi neler bekliyor? Teknoloji ve sosyal medya faktörleri 2017’de fotoğrafçılığı nasıl etkileyecek?
Popüler stok fotoğraf platformu Depositphotos, konuyla ilgili olarak ünlü tasarımcı ve fotoğrafçıların görüşleri ile kendi arama algoritmalarından elde edilen verileri harmanlayarak güzel bir çalışmaya imza atmış durumda. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, yeni çıkan ve varlığını 2017 yılında da sürdürmesi beklenen görsel trendler şöyle:
90’lar geri dönüyor
90’lı yıllarda dünyaya gelenler bugün ailelerini kuran, eğitimini tamamlayan, farkındalık yaratan ve değer katan bir konuma gelmiş durumda. Bu da 90’lı yıllara ait kültürlerin görsel iletişimde de kendini göstereceğini işaret ediyor. Polaroid-tarzı anlık fotoğraflar, renkli fotoğraflar, ve 90’ları simgeleyen fotoğraf filtreleri de bu trendin bir parçası olarak karşımıza çıkacak.
Duygular ve gerçekçilik
Kullanıcıların çoğu bir klişe haline gelen, modellerin yer aldığı gösterişli fotoğraflardan artık hoşlanmıyor. Bunların yerine duygu içeren, anlamlı ve gerçekçi fotoğrafları istiyor. Dolayısıyla bir hikayeyi kişiselleştiren, anı yakalayan (Snapchat Stories gibi) trendler varlığını 2017’de de güçlendirecek. Bu tür trendlerin özellikle tüketicilerin dikkatini çekmek açısından oldukça önemli olduğunu da söylemek gerekiyor.
Depositphotos’un verilerine göre “authentic” (gerçek, özgün, güvenilir) kelimesinde yapılan aramaların 2016 içinde 3 kat artış göstermesi de aslında bu trendin gelecekte daha da yükseleceğini gösteren bir başka önemli nokta olarak söylenebilir.
Yeni teknolojiler
Artık teknolojik bir yaşam içerisideyiz. Elimizden düşmeyen akıllı telefonlar, her anımızı paylaştığımız sosyal medya platformları, chatbotlar, giyilebilir teknoloji ürünleri vs… Sanal gerçeklik (VR) ve yapay zeka (AI) da önümüzdeki yıllarda hayatımızı etkileyecek sektörel yenilikler arasında yer alıyor. Dolayısıyla bu teknolojiler ile ilişkilendirilen görsellerin de 2017’de öne çıkacağı düşünülüyor.
Stereotipler
Bugüne kadar yapılan onlarca sosyal girişim ve kampanyalara rağmen, söz konusu ticari fotoğrafçılık olduğunda çeşitliliğin hala yaratılamadığı bilinen bir gerçek. Sosyal sınıflar, kalıp yargılar, cinsiyet ayrımcılığı ve bunun gibi birçok konu ne yazık ki hala geçerliliğini koruyor.
Bununla mücadele etme noktasında çalışmalar sürdürdüğünü söyleyen Depositphotos, eşitlik, cinsiyet rolleri ve mesleklerin birbirleriyle ilişkilendirilmesi noktasında fotoğraf koleksiyonu oluşturduklarını belirtiyor. Özellikle kadınların ön plana çıktığı ve eşitsizliğin bertaraf edildiği fotoğrafların da önümüzdeki yıllarda önem kazanacağı tahmin ediliyor.
Videonun hakimiyeti
Facebook, YouTube, Instagram gibi platformların video alanında yaptığı yenilikler, videoların özellikle sosyal medyada ani bir yükselişe geçmesini sağladı. Markalar ve kurumlar da dijital pazarlama planlarında videoları merkeze oturtmaya başladı. Hatta Syndacast’e göre 2017 ile birlikte tüm internet trafiğinin %74‘ünü sadece video içerikler oluşturacak. Dolayısıyla stok temalı, yüksek çözünürlüğe sahip ve orijinal videolara da talep artacak.
Gökyüzü fotoğrafçılığı (Astrofotoğrafi)
Özellikle son zamanlarda Elon Musk ve NASA öncülüğünde gerçekleştirilen projeler, Ay’ı, Mars’ı, kısaca uzaydaki birçok şeyi bize daha yakın hale getirdi. Galaksi (gökada) ve nebula (bulutsular) fotoğrafları da, sosyal medyada ve ticari amaçlar doğrultusunda trend olan fotoğraf türlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Ayrıca Depositphotos’un verilerine göre, 2016’nın ikinci yarısından itibaren “space” (uzay) kelimesinde yapıla aramaların %56 oranında arttığı tespit edilmiş durumda.
Canlı ve keskin temalar
Yemek fotoğraflarından, kıyafet ve aksesuarlara kadar nesne-odaklı çekilen canlı ve keskin fotoğraflar bazen hikayeyi oluşturma konusunda çok daha anlamlı olabiliyor. Parlak, yoğun kontrastlı ve canlı renklere sahip nesne fotoğrafları da 2017’de popülaritesini koruyacak trendlerden biri olacak gibi görünüyor.
Sadeliği ile öne çıkan manzaralar
Minimalistik yaşam tarzı tüm dünyada benimsenmeye başladığı gibi, görsel iletişimde de aynı şekilde trend olmaya başladı diyebiliriz. Öyle ki son yıllarda popüler bloglarda, markalara ait çalışmalarda minimalistik fotoğraf örneklerine artık daha fazla rastlıyoruz.
Son zamanlarda ise ıssız doğa, sıradışı desenler, sisli ve yağmurlu hava temalı fotoğraflar çok daha ön plana çıkmış durumda.
Drone fotoğrafçılığı
Fotoğrafçılıkta imkanları zorlamak isteyenlerin tercih sebebi olan drone’lar, düğünden konsere, şehirden ormana kadar oldukça geniş bir kullanıma alanına sahip. Geniş görüş alanı, kuş bakışı görüntü imkanı ve daha nice avantajlarıyla drone’ların da önümüzdeki yıllarda fotoğrafçılık alanında sahip olduğu önemini koruyacağını, hatta arttıracağını söyleyebiliriz.
Sade desenler
Sade desenlere sahip olan minimalist görseller, birçok amaç doğrultusunda kullanılabiliyor. Özellikle çalışmalarda arkaplan olarak kullanılması bu tür sade desenleri çok yönlü hale getiriyor.
Son zamanlarda en çok tercih edilen arkaplan desenleri arasında ise gerçekçi, keskin ve benzersiz fotoğraflar bulunuyor.
Teknoloji odaklı “Z jenerasyonu”
Günümüzde markaların ve pazarlama çalışmalarında hedeflenen ana kitlenin, genellikle teknoloji çağında doğup büyüyen “Z Jenerasyonu” olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla görsel iletişimde de bu kuşak oldukça büyük bir önem arz ediyor. Yani önümüzdeki yıllarda da Z jenerasyonu odaklı görsel içeriklere rağbet gösterileceğini rahat bir şekilde söyleyebiliriz.
Kendin-Yap Hikayeleri
Dünyada hala otomatize edilmiş seri üretimler hakim olsa da, küçük işletmeler ve kendin-yap kültürü sevilmeye ve yaygınlaşmaya devam ediyor. Haliyle bu durum küçük dükkan sahipleri, sanatçılar ve yaratıcı hobileri olan kişiler ile fotoğrafçılığa da yansımış durumda.
Yine Depositphotos’un verilerine göre 2016 yılı içinde “patchwork” (yama işi) kelimesinde yapılan aramalar %98 oranında; “entrepreneurship” (girişimcilik) kelimesinde yapılan aramalar ise %124 oranında artmış durumda.