Yenilenmiş iPhone satışları son dönemlerde büyük bir ilgi görmeye başladı. Önceden kullanılmış ve iade edilmiş telefonların orijinal üreticileri ya da üçüncü taraf firmalar tarafından yeniden satışa sunulmasını kapsayan bu cihazlar, özellikle de bütçe dostu fiyatları sebebiyle tüketicilerin beğenisini üzerinde toplamaktadır. Bilindiği üzere günümüzde bir sıfır iPhone satın almak, son derece pahalı bir seçenektir. Bu nedenle yenilenmiş telefonlar, kullanıcıların radarına girmeyi başarmıştır.
Orijinal olarak üretilirken kullanılan tüm bileşenlerin test edilmesi, gerektiğinde değiştirilmesi ya da yenilenmesi için bir dizi kalite kontrol prosedüründen geçen yenilenmiş telefonlar, her geçen gün daha fazla satarak büyük bir ilgi görmeye devam ediyor. Counterpoint Research tarafından paylaşılan “Global Refurb Smartphone Tracker” raporu, söz konusu cihazların geçen yıl büyük bir satış başarısı elde ettiğini gözler önüne seriyor.
Yenilenmiş iPhone satışları, pazarın zirvesinde yer alıyor
Yenilenmiş akıllı telefon pazarı, geçen yıl küresel çapta yüzde 5’lik bir artış ile son yıllarda ciddi bir yükselişe geçmiş durumda. Counterpoint Research tarafından aktarılan bilgilere göre bu cihazların en büyük satış hacmini yılda yüzde 19 artış kaydeden Hindistan gerçekleştirirken, onu yılda yüzde 18 oranla Latin Amerika bölgesi takip ediyor. Fakat diğer ülkelerin aksine Çin pazarında bu pazar yüzde 17’lik bir düşüş yaşıyor.
Raporda yer alan bilgiler, Apple’ın 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 16 büyüme ile en fazla yenilenmiş akıllı telefon satışı yapan şirket olduğunu gösteriyor. Elbette ki bu durumda şirketin, satılan yeni ürünlerin sevkiyatı üzerinde bir etkisi olabilir. Fakat yine de şirket, genel olarak iyi rakamlar kaydediyor. Öte taraftan iPhone’ların Türkiye de dahil olmak üzere dünya genelinde yüksek fiyatlar karşılığında satılması, tüketicileri yenilenmiş iPhone satın almaya yönlendiren bir başka unsur olarak göze çarpıyor.
iPhone modelleri, yenilenmiş telefon satışları konusunda zirvede yer alırken; Samsung ise yenilenen telefonların miktarının geçen yıl yüzde 2 gibi makul bir düşüş ile yüzde 28’den yüzde 26’ya gerilediğini gördü. Uzmanlara göre bu kullanılmış cihazlara olan tüketici güveni seviyesi her geçen yıl artarak pazar segmentini daha da güçlü bir hale getirmeye devam ediyor.
Counterpoint Research ekibi aynı zamanda insanların akıllı telefonlarını daha uzun süre elinde tuttuğunu ve özellikle de Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Japonya gibi olgun pazarlarda 5G’ye olan talebin arttığını vurguladı. 2022 yılında 5G ağının küresel satışların yüzde 13’ünü oluşturduğu ifade edildi.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Türkiye’de yenilenmiş elektronik ürün satışı kapsamı genişletildi