Wi-Fi teknolojisine alternatif olarak geliştirilen Li-Fi teknolojisi, yapılan son testlere göre ortalama Wi-Fi hızından 100 kat daha fazla hıza ulaşabiliyor.
Yüksek çözünürlüklü filmleri saniyeler içinde indirmek ister miydiniz? Yeni geliştirilen Li-Fi teknolojisi sayesinde artık bu mümkün hale geliyor.
İlk olarak 2011 yılında Harald Haas tarafından laboratuvar içinde geliştirilen yeni Li-Fi teknolojisi tüm dünyaya açılmaya başlıyor. Teknoloji dünyasında büyük ses getiren Li-Fi teknolojisi, LED ışıklarını kullanarak nanosaniyeler içinde veri transferi sağlıyor. Laboratuvar içinde yapılan testlerde 224 Gbps gibi inanılmaz seviyelere kadar ulaştığı belirtilen bu teknoloji, Velmenni firması tarafından gerçek hayatta kullanılmasıyla 1 Gbps hızında veri transferi sağlamış durumda. Bu da ortalama Wi-Fi hızından 100 kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor.
Muazzam hızlara ulaşabilen Li-Fi teknolojisinin bazı dezavantajları da bulunuyor. Örneğin, Wi-Fi bağlantıları duvarların ardından kullanılabiliyor, ancak ışığa bağlı olan Li-Fi’de bu ne yazık ki mümkün değil. Dolayısıyla Li-Fi teorik olarak daha dar bir kapsama alanına sahip. Ancak bu özelliğinin, dışarıdan gelen tehlikelere karşı Li-Fi’yi daha güvenli hale getirdiğini de söylemekte fayda var.
Ayrıca bkz: LED Lambalar Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler
Li-Fi teknolojisinin en fazla kullanılacağı alanlardan birinin de ev teknolojisi olduğuna dikkat çekiliyor. Yani evlerde kullanılan LED lambalar, bu teknoloji sayesinde sadece ortamı aydınlatmak için değil; aynı zamanda evde birbiriyle bağlantılı olan cihazlar arasında güçlü bir bağlantı oluşturmak için de kullanılabilecek.
İlk olarak 2011 yılında maksimum 224 Gbps hızına kadar ulaşmasıyla ön plana çıkan Li-Fi teknolojisinin, normal kullanımda da Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı olacağına vurgu yapılıyor.
Teknolojinin arkasındaki isim Harald Haas‘ın Li-Fi teknolojisi ile ilgili 2011 yılında yaptığı TED konuşmasını aşağıdan izleyebilirsiniz: