Yapılan araştırmalara göre Twitter’ın yaklaşık olarak yüzde 10’u spam içeriklerden oluşuyor. Bu durumdan fazla etkilenenler ise markalar.
Sosyal medyada spam içeriklerden ve sahte hesaplardan en fazla zarar gören platformun Twitter olduğu herkes tarafından biliniyor. Twitter ise bu durumla başa çıkmak için sürekli olarak çalışmalarına devam ediyor. Topluca yaptığı sahte hesap temizliği veya doğrulanmış hesaplar için geliştirilen kalite filtresi bu girişimlerden sadece birkaçı. Ancak yapılan araştırmalar, spam içeriklerin platformda hala ciddi bir orana sahip olduğunu gösteriyor.
Networked Insights ve Fast Company tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Twitter’ın %9.3‘ünü spam içerikler oluşturuyor. Bu durumdan sadece bireysel kullanıcılar değil, markalar da ciddi oranda zarar görüyor. Hatta bu içeriklerin çoğu markalar üzerinden ticari amaçlar ile üretiliyor. Öyle ki yapılan araştırmalar, bu sahte içeriklerin %5.8‘inin indirim kuponları ve teklif içeren tweetler ve mesajlardan oluştuğunu gösteriyor.
Hazırlanan rapora göre, birçok marka sahte hesaplar ve hashtagler üzerinden çeşitli paylaşımlar yapıyor. İndirim kuponları çeşitli teklifler bu içeriklerin büyük bir bölümünü (%5.8) oluştururken; cinsel içerikli spamlar %2.2 olarak, bunun dışındaki marka-ilişkili spam içerikler ise %1.3 olarak belirtiliyor.
Spamdan en fazla etkilenen markaların başında; Rite Aid (%95), Visa (%81) ve MasterCard (%76) bulunuyor. Ulta (%75), American Eagle Outfitters (%73), Best Buy (%72), Fisher Price (%70), Lancome (%68) ve Victorinox (%68) markaları da bu listede yer alıyor.
Raporda ayrıca spam içeriklerin en fazla yer aldığı mecraların başında %28.8 oranla web forumları olduğu belirtiliyor. Bunu %19.6 ile bloglar (ve yorumlar), %9.3 ile Twitter ve %6.8 ile Disqus takip ediyor. Yani sosyal medya devlerini ele aldığımızda Twitter bu listenin başında yer alıyor.
Diğer platformlar ile kıyaslandığında sahte hesap ve spam içerikler konusunda birinciliği kaptırmayan Twitter, bunun için yaptığı çalışmaların dışında daha etkili bir girişimde bulunacak mı; yoksa bu oran her geçen gün artacak mı, önümüzdeki günlerde hepimiz görmüş olacağız.
Raporun tamamı için buraya tıklayabilirsiniz.