Twitter, App Store’daki “Social Networking” kategorisini “News” olarak değiştirdi.
Özellikle son zamanlarda işleri pek yolunda gitmeyen Twitter, radikal kararlar almaya devam ediyor. Öyle ki Twitter -App Store’daki kategorisi itibariyle- artık bir “Sosyal Ağ” değil; bir “Haber” platformu.
Sosyal medya platformu dendiğinde akla ilk olarak Facebook gelse de, Twitter’ın da Facebook’un hemen ardından geldiği bir gerçek. Ancak Twitter, bu konumundan pek memnun değil gibi görünüyor. Zira App Store’daki Twitter uygulamasının kategorisi bile “Haber” olarak güncellenmiş durumda.
Kabulleniş mi? Strateji mi?
Twitter her ne kadar yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor olsa da; hem şirketin elde ettiği gelir, hem de büyüme grafiğinin -rakiplerine göre- oldukça düşük seviyelerde olması Twitter’ı farklı amaçlara sevkediyor. Öyle ki Facebook konusu her açıldığında Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, Twitter’ı canlı etkileşimlerin öne çıktığı bir platform olarak tanımlanıyor. Dorsey’in defaatle dile getirdiği bu ifade, Facebook ile rekabet içerisinde olmadıkları anlamına geliyor gibi gözükse de; aslında bir bakıma “mağlubiyetin bahanesi” kavramını karşılıyor.
Peki App Store’da “News” kategorisinde olmak Twitter’a ne gibi bir avantaj sağlamış olacak? Bu sorunun cevabını verirken, Jack Dorsey’in Facebook ile rekabet halinde olmadıkları açıklamalarını ve Twitter’ın canlı bir platform olduğu vurgusunu dikkate almak; sonrasında ise App Store’daki kategorizasyon sistemini incelemek gerekiyor.
App Store’daki “Social Networking” kategorisi altında baskın olan üç büyük Facebook ürünü bulunuyor: Facebook, Messenger ve WhatsApp. Dolayısıyla Twitter da “Sosyal Ağ” kategorisinde Facebook’un bu ürünleri altında eziliyor.
Ancak söz konusu “News” yani “Haber” kategorisi olduğunda ise Twitter altta görüldüğü gibi direkt olarak ilk sırada yer alıyor.
Sonuç olarak Twitter’ın bu kararını bir “kabulleniş” olarak yorumlayabileceğimiz gibi; aynı zamanda bir “strateji” olarak da yorumlayabiliriz. Ancak sosyal ağ kavramından uzaklaşıp, kendisini tamamen canlı etkinliklere (haberler, etkinlikler, TV vs.) odaklanan bir platform olarak yapılandırması kendisine gerçek anlamda bir avantaj sağlayacak mı, bunun cevabını ise önümüzdeki günlerde görmüş olacağız.