Google ile Twitter arasında yapılan anlaşma sonucu, artık arama sonuçlarında gösterilecek olan tweetlere, hangi faktörler etki ediyor?
İlk olarak 2009 yılında sağlanan, ancak 2011 yılında tekrar bozulan Google – Twitter anlaşması, Şubat ayının başlarında yeniden gündeme gelmiş, ardından Twitter CEO’su Dick Costolo da bu söylentileri doğrulamıştı. İki dev arasında yapılan anlaşmaya göre ise Google arama sonuçlarında artık tweetleri de gerçek-zamanlı olarak gösterecekti. Ancak günde ortalama 500 milyondan fazla tweet atıldığı düşünüldüğünde, indeksleme işleminin biraz zor olacağını söylemek mümkün. Dolayısıyla Google’ın bu konuda bir filtreleme yapması gerekiyor. Peki buna göre hangi tweetler Google’da indekslenebiliyor?
Stone Temple Consulting tarafından yapılan araştırmalara göre (bkz: 1, 2) Google, bugüne kadar atılan tweetlerin sadece %7.4‘ünü indekslemiş durumda. Yapılan araştırmalar aynı zamanda bu yüzde içinde yer alan indeksli tweetlerin, rastgele değil; belli başlı özelliklere göre indekslendiğini gösteriyor. Tabi bu rakamlar, Google – Twitter arasında sağlanan yeni bir anlaşma ve Google’ın yeni algoritma güncellemelerine göre değişiklik gösterebilecek olsa da, belli başlı kriterlerin sabitliğini koruyacağını söylemek mümkün. Peki nedir bu kriterler?
Yapılan çalışmaları bir araya getirerek ortaya bir sonuç çıkaran Dustn.tv, tweetlerin Google’da indeks alabilmeleri için nasıl bir yapıya sahip olmaları gerektiğiyle ilgili bir infografik de paylaştı. İnfografiğe göre konu ile ilgili olarak Twitter kullanıcılarının işine yarayacak 3 ipucu şöyle:
Tweetlerinizin Google’da İndeks Alabilmesi İçin İşinize Yarayacak 3 İpucu
1. Daha fazla takipçi
Twitter’da fazla takipçisi olan kullanıcıların paylaştığı tweetler, Google’da daha fazla indeks almaktadır. Yani takipçi sayısıyla, tweetlerin indeks alma ihtimali doğru orantılı. Buna göre;
- 1 milyondan fazla takipçisi olan kişilerin tweet indeks oranı %21,
- 10 bin – 1 milyon arası takipçisi olan kişilerin tweet indeks oranı %10,
- 10 binden az takipçisi olan kişilerin tweet indeks oranı ise %4.
2. Görsel ve hashtag kullanımı
Görsel (fotoğraf) ve hashtag içeren tweetler daha fazla indeks almaktadır. Buna göre;
- Görsel içeren tweetlerin indeks oranı %12,
- Hashtag içeren tweetlerin indeks oranı %11,
- Bağlantı (link) içeren tweetlerin indeks oranı %8,
- Mention (etiketli bir kişi, @) içeren tweetlerin indeks oranı ise %5.
3. Bağlantı verilen tweet linkleri
Inbound ya da backlink olarak da adlandırabileceğimiz, dışarıdan bağlantı verilen tweetler daha fazla indeks almaktadır. Buna göre;
- 100’den fazla bağlantı verilen tweetlerin indeks oranı %46,
- 50 – 100 arası bağlantı verilen tweetlerin indeks oranı %43,
- 10 – 50 arası bağlantı veirlen tweetlerin indeks oranı ise %37.
Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan bu verilere göre indeks alma ihtimali yüksek olan bir tweetin yapısını özetleyecek olursak; fotoğraf ve hashtag içeren, dışarıdan fazlaca bağlantı verilen ve paylaşan kişinin yüksek sayıda takipçisi olduğu tweetler şeklinde söyleyebiliriz.
[vc_button title=”Twitter’da Daha Fazla Retweet Almanızı Sağlayacak 5 İpucu” target=”_blank” color=”default” size=”size_large2″ href=”https://www.webmasto.com/twitterda-daha-fazla-retweet-almanizi-saglayacak-5-ipucu”]
Dustn.tv tarafından hazırlanan infografiğe ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Büyütmek için üzerine tıklayın.