Plak satışları yıllar sonra yeniden bir trend haline geldi. Satışlarda büyük bir patlama meydana gelirken, arşivlerini genişletmeye çalışan koleksiyonerler, analog kayıtların daha zengin ses kalitesini tercih etmeye yöneldi. Plak endüstrisi 35 yıl sonra yeniden büyük ivme kazanmaya başladı.
1987 yılından bu yana ilk defa plak satışları kompakt disk satışlarını geçmeyi başardı. Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) 2022 yıl sonu raporunda paylaşmış olduğu detaylarda, analog plakların dijital kayıtları geride bıraktı. Bu dönemde 41 milyon plak satılırken, CD’lerde ise durum 33 milyon ile sınırlı kaldı.
Plak satışları için 1 yılda 1,2 milyar dolar harcandı
Plak satışlarının yükselişi elbette ki yalnızca birim cinsinden değil, ekonomik anlamda da gerçekleşti. Maddi anlamda bakıldığında geçtiğimiz yıl tüketiciler plak teknolojisi için 1,2 milyar dolar para harcadı. CD’ler için yapılan harcama ise 482,6 milyon dolar oldu. Bu nostaljik seçenek, 2022 yılında satılan tüm fiziksel müzik gelirinin yüzde 71,2’sini elde etmeyi başardı.
Plaklara olan ilgi her geçen gün büyük bir şekilde artmaya devam ediyor. 2020 yılından bu yana CD gelirlerini geride bırakan plak satışları, nostaljik bir çözüm olmasına rağmen halen daha tüketicilerin yoğun ilgisini çekmeyi sürdürüyor. 2022’de plak satışlarında yüzde 17’lik bir artış gözlenirken, CD’de ise düşüş kaydedildi. CD satışlarında yüzde 18 kayıp meydana geldiği vurgulandı.
Dijital medya, müzik pazarının yüzde 92,3’üne hakim
Bu süreçte müzik endüstrisi için en güçlü kozlardan bir tanesi de dijital medya oldu. Tüm dijital platformların verileri bir araya getirildiğinde, 2022 yılındaki toplam gelirde yüzde 6’lık bir artış görüldü ve 15,9 milyar dolarlık gelir yaşandı. Dijital medya, pazarın yüzde 92,3’üne sahip olmaya başladı.
Yaşanan yüzde 6’lık artış; Spotify, Apple Music, Amazon Music, Deezer ve benzeri müzik platformlarının geçen yıl 10 milyar dolardan fazla hasılat yapan ücretli abonelik hizmetlerindeki yüzde 8’lik büyümeden kaynaklanıyor. Öte yandan reklam tabanlı ve YouTube abonelik seçenekleri 1,8 milyar dolar gelir sağlıyor.
RIAA Başkanı ve CEO’su Mitch Glazier, 2022 yılında genel olarak müzik sahnesinde patlama yaşandığını ve on yıldan fazla bir süredir etkileyici bir ‘sürekli büyüme’ yaşandığını ifade etti. Abonelik akış geliri şu anda 13,3 milyar dolarlık sağlam bir rekorla pazarın üçte ikisini temsil ediyor.
Sürpriz bir şekilde yükselişe geçen plak satışları, hem genç hem de yaşlı dinleyiciler tarafından yoğun bir ilgiyle benimseniyor. Bir asırdan fazla süredir endüstriye hükmeden bu müzik teknolojisi, belki de kimsenin hayal dahi edemeyeceği kadar uzun bir süre daha ortalıkta dolaşmaya devam edecek gibi görünüyor.