Google’ın yeni e-posta servisi Inbox ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizler için inceleyip derledik. İşte Google Inbox ve marifetleri.
Google’ın e-posta kullanımını çok farklı bir boyuta taşıdığı yeni Inbox servisi, kısa süre içinde oldukça ilgi çekmeyi başardı. Şu anda davetiye sistemi ile çalışan uygulama, henüz bir hafta önce duyurulmuş olmasına rağmen adeta bulunmaz hint kumaşı etkisi yarattı. Birçok kullanıcı Inbox’ı kullanabilmek için davetiye ararken; elinde davetiye bulunan kişiler de bu işi fırsata dönüştürmek isteyince e-ticaret siteleri Inbox davetiye ilanları ile doldu taştı.
Biz de Google Inbox davetiyesi beklerken nihayet dün gece itibariyle davetiyemize kavuştuk ve Inbox’ı detaylı görmek isteyen, özelliklerini merak eden ve ipuçlarını öğrenmek isteyenler için bir inceleme yazısı hazırladık.
Sizin için çalışan “Gelen Kutusu”
Tamamen kişiselleştirilmiş bir e-posta deneyimi sunan Google Inbox (Inbox by Gmail), uygulamayı açtığınız andan itibaren kullanımı ile alakalı çeşitli ipuçlarını gösteriyor. İpucu ekranında e-postaların gruplar halinde düzenlenmesi, önemli kısımların ilk bakışta görülmesi, hatırlatıcılar ve e-posta erteleme ile ilgili çeşitli kısa bir uygulama tanıtımı yer alıyor. Inbox ayrıca web üzerinden de görüntülenebiliyor (inbox.google.com).
Material Design’ın tadını çıkarın
Daha önce Google Play, YouTube gibi uygulamalara gelen güncelleme ile Google’ın yeni tasarım standardı Material Design‘ın küçük örneklerine şahit olduk. Inbox uygulamasında ise bu tasarımın etkisi çok daha güzel bir şekilde yansıtılıyor. İkonlar, menüler, geçiş animasyonları ve daha birçok özellik Material Design’ın sade ve yumuşak yapısına göre tasarlanmış durumda.
Etiket oluşturma ve düzenleme
Gmail’in Sosyal, Güncellemeler, Tanıtım vs gibi hali hazırda varolan e-posta etiket sistemi, e-postaları Inbox ile daha kolay bir şekilde gruplamayı sağlıyor. Seyahat, Alışveriş, Finans gibi etiketlerin eklendiği Inbox uygulamasında bu etiketler özelleştirilebildiği gibi; yeni etiketler oluşturmanıza da imkan tanınıyor.
Yeni bir etiket oluşturmak için sol tarafta yer alan menünün en alt kısmında bulunan “Yeni oluştur” seçeneğini tıklamanız yeterli. Hali hazırda bulunan etiketleri düzenlemek içinse; sol tarafta bulunan menüyü açıp en alttaki “Ayarlar” butonuna tıklamak gerekiyor. Karşınıza çıkan pencereden gelen kutunuzda grup olarak durmak istediğiniz etiketleri aktif/pasif hale getirebiliyor; veya etiketlere özel olarak gösterim periyodu belirleyebiliyorsunuz.
E-posta sabitleme
Önem verdiğiniz e-postaları sabitleyerek (pinleyerek) e-postaları daha kolay erişilebilir hale getirebilirsiniz. Bunu yapmak içinse ilgili e-postanın sağ üst tarafında bulunan sabitleme (pin) ikonuna tıklamanız yeterli. Daha sonra sabitlediğiniz bu e-postalara platformun üst tarafında bulunan ana sabitleme ikonu üzerinden ulaşabilirsiniz.
Hatırlatıcı ekleme
Hesabınıza hatırlatıcı ekleme özelliği de Inbox’ın en güzel özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu özellik ise Inbox’ı sadece bir e-posta servisi olmaktan çıkartıp ayrı bir hatırlatma servisi olarak kullanabilmenizi sağlıyor.
Hatırlatıcı eklemek için ilk olarak sağ alt tarafta yer alan kırmızı “Oluştur” ikonu üzerinden “Hatırlatıcı” seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
Ardından açılan sayfada istediğiniz hatırlatıcı yazınızı ekleyebiliyorsunuz. Buradaki alan üzerinden hatırlatıcınız için belirleyeceğiniz zamanı da istediğiniz bir tarihe erteleyebilirsiniz. Eklediğiniz hatırlatıcılar gelen kutusunun en üstünde gözükmektedir.
E-posta önizlemeleri
Inbox ile gelen yenilikler arasında bir de önizlemeler bulunuyor. Buna göre direk gelen kutusu üzerinden e-postalardaki fotoğraf, medya, PDF, video vs gibi dosyaların önizlemesini görebiliyorsunuz. Böylelikle e-postayı açmadan dosyaların önizlemesini yaparak zamandan tasarruf ediyorsunuz.
E-posta süpürme
Inbox’ın e-posta süpürme özelliği ile; sabitlemediğiniz e-postaları gelen kutunuzdan kaldırabilirsiniz. Bunu yapmak içinse ilgili e-posta grubunun sağ üst tarafında yer alan tik ikonuna tıklamanız yeterli. Bu sayede sadece sabitlediğiniz e-posta ve e-posta grupları gelen kutunuzda görüntüleyebilirsiniz.
Diğer özellikler
Inbox’ın sahip olduğu -Google Now tarzı- akıllı arama özelliği ile e-postalar arasında arama yapma, rehberinizdeki kişilerin bilgilerini görüntüleme gibi işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak Google Now’daki rezervasyon, uçuş bilgileri vs gibi aramalar henüz Inbox’ta henüz kullanılamıyor.
Inbox’ın web versiyonundaki ana menüde Gmail’de olduğu gibi Hangouts, Uygulamalar, Google+ bildirimleri ve Google+ profili yer alıyor.
Web versiyonu artık tek sütundan oluşuyor. Gelen kutusundaki e-postalarda ise artık Gmail’deki gibi bir sayfalama sistemi bulunmuyor. Bunun yerine infinite load sistemi ile sayfa aşağı kaydıkça yeni e-postalar ekrana geliyor.
Sonuç;
Diğer e-posta servislerini unutturacak düzeyde geliştirilen Google Inbox, basit bir e-posta gönderimi yaparken bile diğer servislerden farkını gösteriyor. Material Design ile sağlanan sade tasarım ve yumuşak geçişler, uygulamayı kullanırken kişiye adeta keyif veriyor. Tamamen kişiselleştirilmiş bir e-posta deneyimi yaşatan Inbox, sahip olduğu tüm bu özellikler ile diğer servisleri kullananları kendine çekecek gibi gözüküyor. Bakalım ilerleyen günlerde Inbox ile ilgili yaşanan gelişmeler nasıl seyredecek, hep birlikte görmüş olacağız.