Snapchat karşısında Facebook Poke ve Slingshot ile istediği başarıyı yakalayamayan Facebook, bu kez Flash uygulaması ile şansını deniyor.
Facebook‘un Snapchat ısrarı tükenmek bilmiyor. Snapchat-benzeri uygulamalar geliştirerek platforma rakip olmak isteyen ve Snapchat’in sahip olduğu özellikleri kendi platformlarına entegre eden Facebook, Snapchat’e benzeyen bir başka mobil uygulama ile daha karşımıza çıkıyor: Flash.
Facebook’tan bağımsız olarak kullanıma sunulan Flash uygulaması, kullanıcılara Snapchat’te olduğu gibi çeşitli filtreler ve maskeler ile fotoğraf ve video çekme imkanı sunuyor. Snapchat ile özdeşleşen köpek filtresinin dahi Flash’ta yer aldığını söylemek mümkün.
Ancak Facebook, Flash uygulamasının Snapchat’e benzeyen özelliklerinden ziyade internet bağlantısının zayıf olduğu durumlarda sağladığı avantajlardan medet umuyor. Öyle ki uygulamanın boyutu 25 MB‘den daha az. Snapchat’in uygulama boyutunun ise yaklaşık olarak 75 MB olduğu ve dolayısıyla kullanıcıların cihazlarında çok yer kapladığı düşünüldüğünde Flash’ın çok daha kolay erişilebilir olduğunu söylemek mümkün. Ancak sadece bu özelliğinin Snapchat ile rekabet edebilmek için yeterli olmayacağını da belirtmek gerekiyor.
“Snapchat’in daha hafif sürümü” olarak da adlandırılan Flash uygulaması, an itibariyle sadece Brezilya’da kullanıma sunulmuş durumda. Bunun sebebi ise ABD’deki genç kitleyi Snapchat’e kaptıran Facebook’un, planlarına Snapchat’in daha az kullanıldığı ülkelerde başlamak istemesi.
Geçmişte neler olmuştu?
2012: Facebook, ilk olarak Snapchat’in 2011 yılında piyasaya çıkmasından yaklaşık bir yıl sonra Snapchat’e benzeyen yapısıyla dikkat çeken Facebook Poke uygulamasını kullanıma sundu. Ancak çok fazla tutulmayan uygulama kısa süre sonra uygulama mağazalarından kaldırıldı.
2013: Facebook Snapchat’i 3 milyar dolar karşılığında satın almak istedi; ancak Snapchat bu teklifi reddetti.
2014: Snapchat sevdasından vazgeçmeyen Facebook, “Slingshot” adını verdiği bir başka Snapchat-benzeri uygulama ile daha kullanıcıların karşısına çıktı. Ancak bu uygulamanın sonu da hüsranla bitti ve mağazalardan kaldırıldı.
2016: Facebook, Snapchat’in sahip olduğu özellikleri hali hazırda var olan platformlara (Facebook, Twitter) entegre etmeye başladı. Snapchat Stories’in kopyası olan Instagram Hikayeler, Snapchat kodlarına benzeyen Messenger kodları, Facebook canlı yayın servisine dahil edilen bazı özellikler, Facebook’un üzerinde çalıştığı Snapchat-benzeri bağımsız kamera uygulaması, “friend emoji” özelliği başta olmak üzere Snapchat’in birçok özelliğinin yer aldığı Facebook’un yeni Lifestage uygulaması bunlardan sadece birkaçı oldu.
Facebook’un Snapchat’i hedeflediği yeni (muhtemelen son olmayacak) girişimi ise Flash uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Ancak başarıya ulaşan birkaç hamlesi (örn: Instagram Hikayeler) dışında Facebook’un Snapchat’e karşı istediği başarıyı bir türlü yakalamadığı da bir gerçek. Flash uygulamasının ne kadar başarılı olacağını ise zaman gösterecek.
Flash: Google Play