Dinleyiciler üzerinde güçlü bir etki bırakabilmek için sunumlarınızda önem vermeniz gereken 10 beden dili tekniğine hazırlanan infografik eşliğinde göz atın.
Konu her ne olursa olsun, kalabalık bir topluluğun karşısına geçip konuşma yapmak birçok kişi için oldukça zor olabilir. Özellikle ilk defa konuşma veya sunum yapacak olanlar bunun için hayli strese girebilir. Sunum esnasında düzgün konuşabilme, dinleyicileri etkileyebilme veya bilgileri karşı tarafa aktarabilme gibi endişe duyulan durumlar bu strese sebebiyet verebilir. Ancak güçlü bir beden diline sahip olan konuşmacılar bu endişelerin çoğunun üstesinden gelebilir. Peki etkili bir sunum için nasıl bir beden dili kullanılmalı? Hangi ipuçları dikkate alınmalı?
Soap Presentations tarafından hazırlanan infografik, bu konuda fikir sahibi olmak isteyen birçok kişiye yardımcı olacak nitelikte. İnfografiğe geçmeden önce, beden dili ile ilgili ipuçları kısaca sıralayacak olursak;
1. Sunum esnasında güveninizi arttırmak için, kollarınızı açın, göğsünüzü gerin ve sırtınızı dik tutun. Bu hareket, daha iyi nefes almanızı ve rahatlamanızı sağlayacaktır.
2. Dinleyicilerinizin rahat olabilmeleri için, onlara gülümseyin. Gülümsemek, en güçlü silahtır.
3. İnsanlarla etkileşime geçmek için, doğal bir şekilde el ve kol hareketlerinizi kullanın ve konuşurken dinleyicilerinizi gözünün içine bakın. Çünkü gözlerinin içine bakılan insanlar, karşısındaki kişiye dikkatini daha fazla verirler ve daha fazla sevme eğilimi gösterirler.
4. Otoritenizi sağlamak için, sakin konuşun; küçük ve net el-kol hareketlerini kullanın. Bu sayede dinleyiciler size olan güvenini arttıracak ve sizi kendinden emin birisi olarak algılamaya başlayacaktır.
5. Konuşmanıza hareketlilik kazandırabilmek için, konuşma yaptığınız boş alanı kullanın ve bu alanda yürüyün. Örneğin sunumuzun üç ana başlıktan oluşuyorsa; birincisini anlattıktan sonra birkaç adım ilerleyip ikincisini anlatın, daha sonra aynı işlemi üçüncüsü için tekrarlayın.
6. Dinleyicilerinizin dikkatini çekebilmek için, sunum esnasında yaptığınız bedensel (el, kol, kafa hareketleri gibi) hareketleri çeşitlendirin.
7. Sunumunuzun belli bir noktası üzerinde dikkat toplayabilmek için, o noktayı parmağınızla gösterin ve siz de aynı anda o bölgeye bakın. Bu iki hareket, dinleyicilerinizin sizinle aynı anda o noktaya odaklanmalarını sağlayacaktır.
8. Dinleyicileri katılım konusunda cesaretlendirmek için, açık hareketler ve mimikler sergileyin. Eğer mümkünse dinleyicilere doğru yürüyün. Çünkü insanlar, kendilerine yakın mesafede olan konuşmacılara daha fazla katılım sağlama eğilimindedir.
9. Size sorulan zor bir soruyu basite indirgeyebilmek için, biraz duraksayın ve yavaşça nefes alın. Bu durum size düşünebilmeniz için biraz zaman kazandıracaktır. Ardından soruyu soran kişinin gözlerine bakarak soruyu cevaplayın.
10. Son olarak; akılda kalıcı olması açısından sunumuzun her anında, olumlu bedensel hareketler ve mimikler sergileyin, gülümseyin ve samimi olun.
Konu ile ilgili olarak hazırlanan infografiği aşağıdan inceleyebilirsiniz. Diğerleri için infografikler sayfamıza göz atabilirsiniz.