Yazıcılar, bilindiği üzere, elektronik formatta depolanmış dokümanların genellikle kağıt üzerine basılı kopyalarını almak için kullanılan makinelerdir. Yazıcıların tarihine bakıldığında ise bu tarihin 1930’lu yıllara uzandığı söylenebilir.
1938 yılında Chester Carlson, Xerox (elektrofotografi) olarak isimlendirilen bir kuru baskılama tekniği icat etmiştir. Bu teknik, ilerleyen yıllarda, Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi’nde geliştirilmeye başlanmış ve 1971 yılında, EARS adı verilen lazer yazıcı türünün temelini oluşturmuştur. Xerox mühendisi Gary Starkweather’ın Xerox kopyalayıcısına bir lazer ışını ekleyerek geliştirdiği EARS’ın bir sonraki modeli “Xerox 9700 Elektronik Yazıcı Sistemi” ise 1977 yılında piyasaya sürülmüştür.
İlk hızlı yazıcı, Remington-Rand tarafından, 1953 yılında, Univac bilgisayarlarda kullanılmak üzere üretilmiştir. İlk nokta vuruşlu yazıcı ise IBM tarafından 1957 yılında piyasaya sürülmüştür. 1976 yılında yine IBM tarafından üretilen “IBM 3800 Yazıcı Sistemi” yüksek hızlı ilk lazer yazıcı olarak kabul edilmektedir. 1992 yılında Hewlett-Packard, Laser Jet 4 adlı, nokta çözünürlükteki yazıcıyı piyasaya sürmüştür. Bugün en çok kullanılan yazıcı türlerinden biri olan mürekkep püskürtmeli yazıcının satışa sunulması ise 1988 yılında gerçekleşmiştir.
Günümüzde kullanılan yazıcı çeşitleri ise şöyle sıralanabilir:
• Nokta Vuruşlu Yazıcı: Nokta vuruşlu yazıcılar, matris şeklinde düzenlenmiş baskı iğnelerini bilgisayardan gelen veriler doğrultusunda elektromıknatıs yardımıyla kağıt ile yazıcı kafası arasında gergin duran şeride nokta vurarak baskı yapan yazıcılardır.
• Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı: Bu tür yazıcılar son derece küçük mürekkep damlacıklarını kağıt üzerine yüksek bir hızla püskürterek baskı yapmaktadır.
• Isıl Yazıcı: Isıl yazıcılar, baskı kafasının ısıya duyarlı bir baskı kağıdının üzerinden geçen belli bölgelerin kağıdın alt tarafındaki ısıtıcı ile ısıtılarak o noktanın renginin siyaha dönmesiyle baskı yapan yazıcılardır. Bazı ısıl yazıcılarda iki farklı sıcaklık derecesine kadar ısıtma yapılarak iki farklı renkte baskı yapılması sağlanabilmektedir. Bu ikinci renk, genellikle kırmızıdır.
• Lazer Yazıcı: Lazer yazıcı modelleri hızlı bir şekilde ve iyi kalitede baskı yapabilen oldukça kullanışlı yazıcı türlerinden biridir. Baskı yapmak için toner adı verilen karbon ya da polimerlerden üretilmiş toz yapısında bir maddeyi kullanırlar.
Lazer yazıcı, lazer ışını ile bir silindir üzerine baskı yapılması gereken görüntüyü çizer. Lazer ışını, bu işi silindir üzerinde değdiği her noktadaki elektrik yükünü değiştirerek yapar. Daha sonra silindirin üzerinden toner geçirilerek farklı elektrik yüküne sahip bölgelerin tonerle yüklenmesi sağlanır. Silindire yapışan bu parçacıklar, sıcaklık ve basınç gibi öğelerle kağıt üzerinden geçirilip sabitlenerek baskı yapılır.
Lazer yazıcı modelleri; renkli naslı işlemini, mürekkep püskürtmeli yazıcılardaki gibi, farklı renkleri karıştırarak yapmaz. Renkli baskı yapabilen lazer yazcı türleri bu iş için 4 farklı toner kullanır.
Lazer yazıcı kullanımının, toner içeren diğer yazıcılarda olduğu gibi birtakım avantaj ve dezavantajları vardır. En önemli avantajlardan biri, tonerin suya karşı dayanıklı olmasıdır. Toner, mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılan mürekkepler gibi hemen dağılmaz. Fakat toner toz yapısında olduğu için, direkt olarak temas etmemeye özen gösterilmelidir. Aksi takdirde sağlık için tehlikeli olabilir.
Yukarıda da bahsedildiği üzere, günümüzde, en kullanışlı yazıcı tipi olarak lazer yazıcı modelleri ön plana çıkmaktadır. Lazer yazıcı fiyatları, lazer yazıcı modelleri ve lazer yazıcı aksesuarları hakkında bilgi edinmek için Webdenal.com‘un Lazer Yazıcı kategorisini ziyaret etmenizi öneririz. En ekonomik lazer yazıcılara, taksit seçenekleri ve hızlı kargo özelliğiyle Webdenal’dan kolaylıkla sahip olabilirsiniz.