MP3 çağını kasıp kavuran efsane müzik çalar programı Winamp pek çok kişinin aklında nostaljik bir hatıra olarak yer alıyor. Uzun yıllar boyunca popüler bir müzik çalma yazılımı olarak hizmet veren program, ilk olarak 1997 yılında piyasaya sürülmüştü. 2013 yılına kadar birçok güncelleme ve yenilik ile kullanıcılarının beğenisini üzerinde topladı. Fakat 2013’te AOL şirketi Winamp’ın geliştirilmesini ve desteğini sona erdirdi. Bunun nedeni olarak AOL’un Winamp’a yeterli kaynak ayıramaması ve programın popülaritesindeki düşüş gösteriliyor.
Fakat bugün Llama Group’a ait olan yazılımın bir web oynatıcısı olarak yeniden piyasaya sürüldüğü açıklandı. Bir döneme damgasını vuran program, artık modern teknolojiye kendini uyarlayarak yepyeni bir arayüz ve vizyon ile birlikte karşımıza çıktı.
Winamp, Spotify ile rekabet etmek istiyor
Efsane müzik çalar programı Winamp’ın yeni vizyonu şimdilik yalnızca Winamp.com adlı internet sitesi üzerinden, Web aracılığıyla hizmet vermek olacak. Fakat yazılımın resmi iOS ve Android uygulamaları da yakında piyasaya çıkacak. 2023 yılının üçüncü çeyreği itibariyle kullanıcılar mobil uygulama olarak da hizmetten faydalanabilecek.
Yeni Winamp Player, kendi müziklerinizi ekleyebilme desteğinin yanı sıra abonelik tabanlı bir şekilde Spotify ve Apple Music’e benzer bir bakış açısıyla hareket edecek. Öte yandan kullanıcılar elbette ki sanatçılara ve gruplara bireysel olarak da abonelik gerçekleştirebilecek. Basın bülteninde konuyla alakalı olarak şu ifadelere yer verildi: “Yaratıcıların kendi tüccarları olmalarına izin verirken, sanatçılar ve hayranlar arasındaki ilişkinin kilidini açmayı amaçlayan bir dizi işlevle gelen yeni bir hizmet…”
Kullanıcılar bir yandan müzik dinlemenin keyfini çıkarabilirken, aynı zamanda sevdikleri sanatçılara destekte bulunabilecek. Bunu yapmak için yeni bir iş modeli oluşturan Winamp’ın, Fanzone adlı yeni bölümünde 83 milyon kullanıcısına özel içerikler, özel deneyimler ve diğer avantajlara ek olarak sevdiğiniz sanatçılara abone olmanızı sağlayacak.
Şu anda Fanzone bölümünde yalnızca birkaç grup bulunuyor. Abonelik başına ise 1 Euro’luk fiyatlar sunuluyor. Fakat yavaş yavaş bu katalogların genişletileceği biliniyor. Fanzone’un bir aydan biraz fazla bir süredir aktif olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Yeni Winamp Player’ın hedefi, 250 milyon kullanıcıya ulaşmak ve Fanzone’da gelir elde eden 1 milyon sanatçıya sahip olmak olarak açıklandı. Llama Group CEO’su Alexandre Saboundjian şunları söyledi: “Yaratıcılar, akış hizmetlerinden değer elde etmeyi giderek daha zor buluyor, bu da onların sanatlarını sürdürmelerini ve kariyerlerini geliştirmelerini daha da zorlaştırıyor. Yeni Winamp Player ile amacımız, içerik oluşturucuların gerçekten ihtiyaç duydukları bir zamanda daha fazla para kazanmalarını sağlamaktır.