Çinli teknoloji devi Huawei, 2019 yılında ABD yaptırımları nedeniyle Google’ın Android işletim sistemine erişimini kaybetmesinden sonra çözümü HarmonyOS adı verilen bir işletim sistemi geliştirmekte buldu. İlk olarak 2019’da duyurulan ve 2021’in ortalarında kullanıma sunulmaya başlanan yazılım, kısa sürede büyük bir ilgi görmeyi başardı.
Huawei’nin “dağıtılmış bir işletim sistemi” olarak tanımladığı HarmonyOS, farklı cihazlar arasında kaynakları ve verileri daha iyi paylaşma, aynı zamanda bu cihazlar arasında daha akıcı bir etkileşim sunma vizyonuyla karşımıza çıktı. Akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler ve diğer benzer cihazlarda kullanıma açılan yazılım, açık kaynaklı sistemi sayesinde diğer üreticilerin de kullanıma teşvik edildi. İşletim sistemi pazarıyla ilgili ortaya çıkan son raporlar, HarmonyOS’un mevcut popülaritesini gözler önüne serdi.
HarmonyOS işletim sistemi küresel çapta yüzde 2 pazar payına sahip
Huawei cihazları için yeni işletim sistemi olarak lanse edilen HarmonyOS, pazar payında ciddi bir büyüme gösterdi. Mobil işletim sistemleri arasında Android ve iOS’un ardından üçüncü büyük yazılım olarak karşımıza çıktı. Counterpoint Research’ün 2022 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin son raporuna göre küresel akıllı telefon pazarında yüzde 2’lik bir paya sahip olan yazılım tüm dikkatleri üzerine çekti.
2022’nin son çeyreğinde Android işletim sistemi yüzde 76 pazar payına sahip oldu. iOS’un aynı dönemdeki pazar payı ise yüzde 22 olarak karşımıza çıktı. Yılın üçüncü çeyreğinde Android yüzde 81’lik daha büyük bir paya hitap ederken, iOS ise yüzde 17’den yükselişe geçerek hızlı bir ivme elde etti. HarmonyOS’un yıl içerisinde adım adım büyümeyi sürdürdüğü görüldü.

Counterpoint Research aynı zamanda Çin pazarında Huawei’nin işletim sistemi için bir yükseliş olduğunu da ortaya çıkardı. Açıklanan bilgiler doğrultusunda HarmonyOS kendi ülkesinde şimdiden yüzde 8’lik bir pazar payına ulaşmış durumda. Söz konusu rakamlar halen daha küçük olsa da iOS ve Android gibi iki büyük ana rakibe kıyasla, Çinli yazılımın yalnızca iki yaşında olduğunu ve Google hizmetlerini desteklemediğini de göz önünde bulundurmakta yarar var. Dolayısıyla küresel anlamda elde edilen yüzde 2’lik oran yine de büyük bir başarı olarak kabul ediliyor.
ABD’deki mevcut yasakla birlikte gelen tüm bu zorluklar, HarmonyOS’un dünya genelinde büyümesini ciddi bir şekilde engelliyor. ABD yaptırımlarından dolayı Google servislerine erişim sağlayamayan yazılıma bilindiği üzere Google Play Store, Google Play Services, Gmail, Google Maps ve YouTube gibi onlarca uygulama ve hizmet ne yazık ki yer almıyor.
Google hizmetlerinin yerine Huawei kendi uygulama mağazası olan AppGallery’i HarmonyOS işletim sisteminde kullanıcılarıyla buluşturuyor. Aynı zamanda HarmonyOS’un Android uygulamalarını çalıştıran bir uyumluluk katmanı da yer alıyor. Bu sayede kullanıcıların Android uygulamalarını HarmonyOS’ta çalıştırabilmeleri mümkün hale getiriliyor. Ancak yine de bu uyumluluk çözümü, Huawei’nin işletim sistemini küresel çapta daha fazla büyütmeye yetmiyor.