Katlanabilir telefon modelleri, genel olarak ekranın basit bir menteşe sistemi yardımıyla katlanabilmesine imkan tanıyan bir mobil cihaz türü olarak karşımıza çıkıyor. Piyasaya yer alan geleneksel telefonların aksine bu modeller, daha büyük ekranlar sunarak kullanıcılar için daha fazla kullanım alanı yaratmaktadır. Tüketicilerin ceplerinde son derece konforlu bir şekilde taşıyabildikleri bu portatif ürünler, telefonun açıldığı ve kapandığı iki farklı konumda da kullanılabilen esnek ekranlardan yardım almaktadır. Bu sayede normal bir telefonun sunduğu özelliklerden çok daha fazla, daha az yer kaplayan bir form faktörüyle birlikte tüketiciye ulaştırılmaktadır.
Rakiplerine oranla daha büyük bir ekran boyutu ile gelen katlanır telefonlar, çoğunlukla daha büyük bir batarya, daha güçlü bir işlemci ve daha fazla bellek gibi amiral gemisi telefonlarda yer alan donanım özelliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle foldable telefonlar, daha gelişmiş bir teknolojiyi de beraberinde getirmeleri sebebiyle rakiplerinden çok daha pahalı fiyatlardan alıcılara hitap etmektedir. Peki ya 2023 yılında satın alabileceğiniz en iyi katlanabilir telefonlar hangileridir? Sizler için bu konu üzerine kapsamlı bir rehber oluşturduk.
Katlanabilir ekran teknolojisi nedir?
Piyasadaki en iyi katlanabilir telefonlar ile ilgili hazırlamış olduğumuz listeye geçmeden önce, katlanır ekran teknolojisinin ne olduğuna yakından bakmakta fayda var. Bu teknoloji, bir cihazın ekranının bükülebilir ya da katlanabilir olmasını sağlamaktadır. Genellikle bunun için esnek bir ekran yapısına sahip olan ve ekranın katlanması ya da bükülmesi ile şekil değiştiren ince bir plastik tabakaya yer verilir. Tabakada ince bir elektronik devre oluşturulur ve bu sayede ekrandaki dokunmatik özellikler ve görüntü kalitesi başarıyla korunur.
Katlanabilir telefonlar amacı itibariyle kullanıcıların cihazlarını daha taşınabilir hale getirmesine katkıda bulunmaktadır. Tüketiciler bu telefonları daha kolay bir şekilde yanlarına taşıyabilir. Yüksek ekran boyutlarına ulaşılabilmesine rağmen cihazlar bir cepte normal bir telefondan çok daha küçük bir alan kaplamaktadır.
Dünyanın ilk katlanabilir telefonu hangisidir?
İlk katlanabilir telefon modeli pek çok kaynakta farklı cihazlarla temsil edilmektedir. Kimilerine göre bu pazar için üretilen ilk model 2006 yılında Polymer Vision şirketi tarafından MWC (Mobil Dünya Kongresi) etkinliği sırasında tanıtılan Readius modeli olsa da bu cihaz bir konsept model olmaktan öteye geçemedi.
Seri üretime giren ilk katlanabilir telefon, 2018 yılında Royole firması tarafından piyasaya sürülen FlexPai cihazıdır. 4:3 en boy oranına sahip 7,8 inç ekranla gelen cihaz, katlandığında daha portatif bir yapıya sahip olan 4 inçlik bir boyuta düşmektedir. Telefonun bir diğer önemli unvanı ise 7 nm süreciyle geliştirilen Qualcomm Snapdragon 8150 işlemciye sahip ilk cihaz olmasıdır.
Ortadan katlanan bir AMOLED ekranla gelen FlexPai, kullanıcıların telefonun istediği yarısını kullanmalarına imkan tanır. 7,6 mm kalınlığında olan ürün, katlandığı zaman ise 15,2 mm’den daha kalın bir hale getir. Öte yandan menteşe sisteminin 200 bin kez katlanacak şekilde geliştirildiği belirtilmiştir.
Piyasaya çıktığı dönem yaklaşık 1.300 dolar karşılığında satışa sunulan Royole FlexPai, katlanabilir telefon pazarı için öncü bir cihaz olmuştur. Kısa sürede büyük satış rakamlarına ulaşan model, ne yazık ki kullanıcı deneyimi konusunda tüketicileri bir miktar hayal kırıklığına uğratmıştır. Henüz yeni bir teknolojiyi ilk defa hayata geçiren şirket, menteşe sistemi ve ekranda gelebilecek potansiyel tehlikeleri göz ardı etmiş, bunun sonucunda ise cihazla alakalı birçok problem meydana gelmiştir. Ancak serinin sonraki cihazlarında şirket, bu hataları düzelterek kullanıcılarına kendini affettirmiştir.
2023 yılında katlanabilir telefon alınır mı?
Katlanabilir telefonlar, yapısı itibariyle pek çok tüketiciyi satın alma aşamasında korkutmaktadır. Piyasaya çıkan ilk katlanan telefonlar, ne yazık ki zayıf ekranları sebebiyle dayanıklılık konusunda pek çok zaafiyet göstermiştir. Örneğin plajda böyle bir cihaza sahip kullanıcılar, ekranın arasına kum tanelerinin kaçması sonucunda ekranda çatlak ya da kırılma gibi problemler ile karşılaşmıştır. Günümüzde bu sorun elbette ki tümüyle aşılmış olmasa da cihazlar daha dayanıklı bir hale getirilmiş ve tüketici endişeleri büyük ölçüde giderilmiştir.
Çok sayıda avantaja sahip olan katlanabilir telefonların en büyük artısı, açıldığı zaman daha büyük bir ekran sunmalarıdır. Bu sayede kullanıcılar film izleme, oyun oynama, sohbet etme ya da sosyal medyada dolaşma gibi alanlarda daha iyi bir deneyime ulaşır. Öte yandan cihazlar, katlanabilmeleri nedeniyle normal telefonlardan daha küçük ve daha ince bir yapıya gelebilir. Bu sayede kullanıcılar için bu telefonların daha taşınabilir olduğunu söylemek mümkündür.
Katlanabilir telefonlar hem bir tablet hem de akıllı telefon deneyimi sunması nedeniyle kullanıcılara neredeyse çift cihaz deneyimi sunmaktadır. Daha yüksek işlemci ve bellek kapasitelerine sahip olan bu cihazlar, performans anlamında da iyi bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Öte yandan yeni teknolojilerden hoşlananlar için söz konusu telefonlar oldukça konforlu bulunmaktadır.
Katlanabilir telefonların dezavantajları ise en başta satış fiyatı noktasında gelmektedir. Diğer telefonlardan çok daha yüksek fiyatlarla satılan bu cihazlar, özellikle de Türkiye’de maalesef her bütçeye uygun bir seçenek olmayabilir. Bununla birlikte cihazlar dayanıklılık konusunda da standart telefonlara kıyasla daha hassas bir yapıya sahiptir. Katlama mekanizmasının arızalanması ve hatta cihazın kırılması gibi çeşitli sorunlar sık sık sosyal medyada gündeme gelmektedir.
Normal telefonlardan çok daha büyük ekranlar sunan katlanabilir telefonlar, yoğun enerji tüketimi nedeniyle pil ömrü konusunda kullanıcıları hayal kırıklığına uğratabilir. Öte yandan bu cihazlar, normal telefonlara göre daha ağır bir yapıya sahiptir. Bu nedenle her ne kadar taşınabilirlik anlamında söz konusu telefonlar iyi bir seçenek olarak dikkat çekse de uzun süreli taşımalarda tüketicilere yorgunluk hissi verebilir. Son olarak bu cihazlar, farklı tasarımları nedeniyle ilk etapta kullanıcılara bir miktar zorluk yaşatmaktadır. Fakat yine de kullanıcıların kısa süre içinde bu tasarımsal detaylara alışması mümkündür.
En iyi katlanabilir telefonlar (2023)
Katlanabilen ekrana sahip telefonlar pazar olarak her geçen yıl daha fazla büyümeye devam ediyor. Günümüzde pek çok tüketicinin Samsung şirketiyle özdeşleştirdiği bu pazarda Xiaomi, OPPO, Huawei, Tecno, Honor, Vivo ve Motorola gibi pek çok marka yer almaktadır. İşte 2023’te satın alabileceğiniz en iyi katlanabilir telefonlar…
Dipnot: Aşağıda listelenen katlanabilir telefonlar çıkış tarihine göre sıralanmıştır.
Huawei Mate X3
Huawei Mate X3 modeli katlanmamış haliyle 156,9 x 141,5 x 5,3 mm, katlanmış haliyleyse 156,9 x 72,4 x 11,8 mm boyutlarına ulaşmaktadır. Yaklaşık 240 gram ağırlığa sahip olan cihaz 7,85 inç katlanabilir OLED panele sahiptir. 1 milyar renk, 120 Hz yenileme hızı, 2224 x 2496 piksel çözünürlük kalitesiyle karşımıza çıkan modelin kapak ekranında ise 6,4 inç OLED panel, 120 Hz yenileme hızı ve 1080 x 2504 piksel çözünürlüğe yer verilmektedir. Aynı zamanda şirket, olası tehlikelere karşı kapak ekranında Kunlun Glass cam koruma teknolojisinden yararlanmaktadır.
Dünyanın en hafif ve ince katlanabilir telefonu unvanına sahip olan Mate X3, Qualcomm tarafından geliştirilen Snapdragon 8+ Gen 1 4G (4 nm) işlemciyle yüksek bir performans vaat etmektedir. 50 MP ana kamera, 8 MP periskop telefoto lens ve 13 MP ultra geniş açılı lensten oluşan üçlü arka kamera modülüne ev sahipliği yapan ürün, ön kısımda ise 8 MP selfie kamerası sunmaktadır.
Huawei’nin ABD ambargosu nedeniyle Google desteğinden mahrum olan cihaz, EMUI arayüzüyle çalışmaktadır. 256 GB, 512 GB ve 1 TB dahili depolama alanı opsiyonlarıyla gelen ürün 66 watt hızlı şarj destekli 4,800 mAh pil kapasitesiyle çalışmaktadır. Siyah, beyaz, mor, koyu yeşil ve altın renk seçenekleri sunan Mate X3’ün satış fiyatı ise 1.840 Euro olarak açıklandı.
OPPO Find N2
Kısa bir süre önce piyasaya çıkmasına rağmen en iyi katlanabilir telefonlar arasında kabul edilen OPPO Find N2, katlanmadığı zaman 132,2 x 140,5 x 7,4 mm, katlandığında ise 132,2 x 72,6 x 14,6 mm boyutlar sunuyor. Yaklaşık 235 gram ağırlığındaki cihazın ana ekranı 7,1 inç boyutundaki LTPO AMOLED panelden oluşuyor. 120 Hz yenileme hızı, HDR10+, 1550 nit maksimum parlaklık ve 1792 x 1920 piksel çözünürlük kalitesiyle gelen cihazın kapak ekranında ise 5,54 inç AMOLED panel, 120 Hz yenileme hızı, Corning Gorilla Glass Victus cam koruması ve 1080 x 2120 piksel çözünürlüğe imkan tanınıyor.
Android 13 tabanlı ColorOS 13 kullanıcı arayüzüyle çalışan OPPO Find N2, Qualcomm’un geliştirdiği Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm) işlemci sayesinde yüksek performans gösteriyor. 256 GB ve 512 GB dahili depolama alanı ile 12 GB ve 16 GB RAM kapasitesine izin veriliyor. 50 MP ana kamera, 32 MP telefoto lens ve 48 MP ultra geniş açılı sensörden oluşan üçlü kamera modülüyle gelen telefon, kamera konusunda alanında uzman bir marka olan Hasselblad şirketiyle iş birliği gerçekleştiriyor. Telefonun ön kısmında 32 MP selfie kamerası yer alırken; kapak kamerası kısmında da yine 32 MP kameraya yer veriliyor.
Stylus desteği sayesinde kullanıcılara dijital çizim yapma ve pratik bir şekilde not alma imkanı sunan OPPO telefonu 67 watt hızlı şarj desteği sayesinde 10 dakikada yüzde 37, 42 dakikada ise yüzde 100 doluma ulaşıyor. Telefonda 4,520 mAh pil kapasitesine alan açılıyor. Siyah, yeşil ve beyaz renk seçeneğine sahip model 1.100 Euro’dan alıcılara hitap ediyor.
Samsung Galaxy Z Fold 4
Katlanmamış hali 155,1 x 130,1 x 6,3 mm, katlanmış hali ise 155,1 x 67,1 x 14,2-15,8 mm boyutlarında olan Galaxy Z Fold 4, 263 gram ağırlığa sahip. 7,6 inç katlanabilir Dynamic AMOLED 2X panel ile gelen cihazda 120 Hz yenileme hızı, HDR10+ desteği, 1200 nit maksimum parlaklık ve 1812 x 2176 piksel çözünürlük kalitesi sunuluyor. Kapak ekranında ise 6,2 inç Dynamic AMOLED 2X panel, 120 Hz yenileme hızı, Corning Gorilla Glass Victus+ cam koruma teknolojisi, 904 x 2316 piksel çözünürlük ve 23,1:9 en boy oranı yer alıyor.
Kutudan çıkar çıkmaz Android 12L işletim sistemiyle çalışan Samsung Galaxy Z Fold 4, Google’ın katlanan telefonlar için özelleştirmiş olduğu bu yazılım sayesinde konforlu bir deneyime ulaşıyor. Android 13’e yükseltme desteği sunan modelde aynı zamanda One UI 5.1 kullanıcı arayüzü karşımıza çıkıyor. Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm) işlemciye çalışan telefonda 256 GB, 512 GB ve 1 TB dahili depolama alanı ile 12 GB RAM kapasitesi eşleştiriliyor.
50 MP ana kamera, 10 MP telefoto lens ve 12 MP ultra geniş açılı lense sahip olan katlanabilir Samsung telefonu, 4 MP selfie kamerası ve 10 MP kapak kamerası taşıyor. 25 watt hızlı şarj desteğiyle gelen cihaz, tam 30 dakika içinde yüzde 50 dolum yapma garantisi veriyor. Cihazda 4,400 mAh pil kapasitesi yer alıyor. Gri yeşil, siyah, bej ve bordo renk seçenekleriyle sunulan Galaxy Z Fold 4’ün fiyatı 44 bin 999 TL’den başlıyor.
Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsung’un Ağustos 2022’de piyasaya tanıttığı Galaxy Z Flip 4 şık tasarımı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Katlandığında 165,2 x 71,9 x 6,9 mm ve katlanmadığı zaman 84,9 x 71,9 x 15,9-17,1 mm boyutunda olan model, 187 gram ağırlık sunuyor. IPX8 sertifikası sayesinde 30 dakika boyunca 1,5 metreye kadar suya direnç gösteren cihaz 6,7 inç katlanabilir Dynamic AMOLED 2X panel, 120 Hz yenileme hızı, HDR10+ desteği, 1200 nit maksimum parlaklık ve 1080 x 2640 piksel çözünürlük kalitesi vaat ediyor. Kapak ekranında ise 1,9 inç Super AMOLED panel, 260 x 512 piksel çözünürlük kalitesi ve Gorilla Glass Victus+ cam koruma teknolojisinden faydalanılıyor.
Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm) işlemciye sahip Galaxy Z Flip 4 modeli 128 GB, 256 GB ve 512 GB dahili depolama alanını 8 GB RAM kapasitesiyle eşleştiriyor. 12 MP ana kamera ve 12 MP ultra geniş açılı lense sahip cihazda 10 MP selfie kamerası karşımıza çıkıyor. En iyi katlanabilir telefonlar arasında kabul edilen cihaz, Android 12 tabanlı One UI 5.1 arayüzüne ev sahipliği yapıyor.
3,700 mAh pil kapasitesiyle gelen katlanabilir telefon, 25 watt hızlı şarj desteği sunuyor. 30 dakikada yüzde 50 dolum vaat eden cihaz şu anda mavi, mor, gri ve pembe renk seçenekleriyle satılıyor. Galaxy Z Flip 4’ün Türkiye fiyatı ise 29 bin 999 TL’den başlayan fiyatlarla alıcılara hitap ediyor.
Xiaomi Mix Fold 2
Katlabilen telefonlar arasında dikkat çekici bir tasarım ve performansa sahip olan Xiaomi Mix Fold 2, 161,1 x 144,7 x 5,4 mm (katlanmamış) ve 161,1 x 73,9 x 11,2 mm (katlanmış) boyuta sahip. 262 gram ağırlığındaki cihaz 8,02 inç LTPO2 OLED panel, 120 Hz yenileme hızı, HDR10+ desteği, Dolby Vision, 1300 nit maksimum parlaklık, 1914 x 2160 piksel çözünürlük ve Schott UTG cam koruması sunuyor. Kapak ekranında ise 6,56 inç AMOLED panel, HDR10+, Dolby Vision, 1080 x 2520 piksel çözünürlük ve Corning Gorilla Glass Victus teknolojisine yer veriliyor.
Android 12 işletim sistemiyle çalışan Xiaomi Mix Fold 2, MIUI 13’ün katlanabilir telefonlar için uyarlanmış bir sürümü olan MIUI Foldable 13 arayüzüne ev sahipliği yapıyor. Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm) işlemcili telefonda 256 GB, 512 GB ve 1 TB depolama alanıyla 12 GB RAM eşleştiriliyor. Ön kısımda 20 MP selfie kamerası bulunuyor. Arkada yer alan üçlü kamera modülünde ise 50 MP ana sensör, 8 MP telefoto sensör ve 13 MP ultra geniş açılı sensör karşımıza çıkıyor.
65 watt hızlı şarj desteğine sahip olan katlanabilir Xiaomi telefonu, tam 40 dakika içinde yüzde 100 şarj dolumu vaat ediyor. 4,500 mAh pil kapasitesiyle kullanıcılara uzun ömürlü bir pil performansı sunan cihaz 1.300 Euro fiyat etiketiyle listeleniyor.
Huawei Mate Xs 2
En iyi katlanabilir telefonlar arasında gösterilen Huawei Mate Xs 2 katlandığında 156,5 x 139,3 x 5,4 mm ve katlanmamış haliyle 156,5 x 75,5 x 11,1 mm boyutlara sahip. 255 gram ağırlığındaki telefon 7,8 inç katlanabilir OLED ekran, 120 Hz yenileme hızı ve 2200 x 2480 piksel çözünürlük kalitesi sunuyor. Katlanmış kapak ekranında ise 6,5 inç OLED panel ve 1176 x 2480 piksel çözünürlüğe yer veriliyor.
Huawei’nin ABD ambargosu nedeniyle Google hizmetlerinin desteklemeyen cihaz, Avrupa’da EMUI 12 arayüzüyle çalışıyor. Qualcomm Snapdragon 888 4G (5 nm) işlemciyle çalışan telefonda 256 GB ve 512 GB depolama alanı ile 8 GB ve 12 GB RAM kapasitesi sunuluyor. Ön kısımda 10,7 MP selfie kamerası sunan telefonun arka tarafında ise 50 MP ana kamera, 13 MP ultra geniş açılı lens ve 8 MP telefoto kamera taşınıyor.
66 watt hızlı şarj desteğiyle gelen Mate Xs 2 modeli 4,600 mAh pil kapasitesiyle çalışıyor. Fakat cihazın 512 GB depolama ve 12 GB RAM sürümü 4,880 mAh pile ev sahipliği yapıyor. Siyah, beyaz ve mor renk seçeneklerine sahip katlanabilir telefonun Türkiye fiyatı 49 bin 999 TL olarak karşımıza çıkıyor.
Huawei P50 Pocket
Katlanmamış hali 170 x 75,5 x 7,2 mm, katlandığında ise 87,3 x 75,5 x 15,2 mm boyutlarına gelen Huawei P50 Pocket, 190 gram ağırlıkla konforlu bir katlanır telefon deneyimi yaratıyor. 6,9 inç OLED panel, 120 Hz yenileme hızı ve 1188 x 2790 piksel çözünürlük kalitesiyle gelen telefonun kapak ekranında ise 1,04 inç OLED panel, 340 x 340 piksel çözünürlük ve 348 ppi yoğunluk sağlanıyor. Telefon ne yazık ki listedeki diğer Huawei cihazları gibi ABD ambargosundan dolayı Google servislerinden mahrum bir şekilde kullanılıyor.
Qualcomm Snapdragon 888 4G (5 nm) işlemciden güç alan katlanabilir Huawei telefonu 256 GB ve 512 GB depolama alanıyla 8 GB ve 12 GB RAM kapasitesi sunuyor. 40 MP ana kamera, 13 MP ultra geniş açılı sensör ve 32 MP geniş açılı sensörle gelen telefonun ön kısmında ise 10,7 MP selfie kamerası taşınıyor.
4,000 mAh pil kapasitesiyle gelen katlanabilir telefon, 40 watt hızlı şarj desteğine izin veriyor. Siyah, altın ve gümüş renk seçeneklerine sahip Huawei P50 Pocket’ın Türkiye fiyatı ise 8 GB + 256 GB’lık sürümüyle 32 bin 999 TL’den başlıyor.