Türkiye, 2014’ün Mayıs ayında imzalanan anlaşmanın ardından Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ortak üyesi oldu.
İlk olarak geçtiğimiz yıl Mayıs ayında imzalanan anlaşma, aradan geçen 1 yılın ardından sonunda hayata geçirildi. Buna göre Türkiye de artık CERN’e ortak üye olan ülkeler arasında yer alacak.
Büyük Patlama simülasyonları, karanlık madde tespit çalışmaları ve evrenin sırlarını çözme konusunda daha birçok deneysel çalışmaların sürdürüldüğü CERN’de artık Türk bilim adamları da yer alacak. Ayrıca CERN tarafından yapılan açıklamada, 110 Türk bilim adamının çeşitli deney ve çalışmalara dahil olmak için kayıtlı olarak yer aldığı; bugüne kadar ise Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ile ISOLDE tesislerinde katılım gösterdikleri belirtildi.
Bunun yanı sıra Türk fizikçilerin CHORUS notrino deneyleri kapsamında veri analizi alanında önemli katkılar sağladığına dikkat çekilirken; karanlık maddeyi tespit etmek için başlatılan AMS (Alfa Manyetik Spektrometre) deneylerinde de yer aldıkları belirtildi.
Türkiye’nin CERN’e ortak üye olmasıyla birlikte; CERN – Türkiye bilim topluluğu ilişkilerinin güçlenmesinin yanı sıra; Türkiye artık CERN Konseyi toplantılarına da katılabilecek. Ayrıca Türk bilim insanları artık CERN’de tam zamanlı olarak çalışabilecek ve buradaki eğitim ve kariyer geliştirme programlarına da katılabilecek.
[button color=”” size=”normal” type=”” target=”_blank” link=”https://www.webmasto.com/google-maps-cern-laboratuvarlari”]Google Maps İle CERN Laboratuvarlarını Gezin[/button]
Türkiye’nin bilim kapsamında gösterdiği bu gelişme, Türk bilim insanlarının, Türk sanayisinin önemli ortak çalışmalara dahil olmasını sağlayacağı gibi, CERN ile olan ilişkileri de güçlendirmiş olacak.