TÜBİTAK öncülüğünde sürdürülen çalışmalar sonucu, tehlikeli maddeyi 10 metre mesafeden tespit edebilen bir cihaz geliştirildi. Bu cihazın insan sağlığına zararı olmadığı da bildirildi.
Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge Teknoloji Dairesi Başkanlığı, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü, Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuvarı ve BİLKENT NANOTAM ortaklığı ile “Terahertz* Görüntüleme Sistemi” adında bir proje hazırlandı. Dolayısıyla Türk mühendisler canlı bombayı 10 metre uzaktan tespit edecek X-Ray cihazlarından daha iyi bir sistem geliştirdi. Bu sistem sayesinde ayrıca uyuşturucu ve silah tespiti de yapılabilecek.
Çoğunlukla havaalanlarında ve alışveriş merkezlerinde kullanılan X-Ray cihazı sayesinde bazı tespitler yapılıyordu. Fakat hamileler ve bazı rahatsızlıkları olan kişiler için bu çok uygun değildi. Yapılan bu sistemle beraber insan sağlığının hiçbir şekilde tehdit edilemeyeceği özellikle vurgulandığı için geçişlerde bir sıkıntı olmayacak. Böylece X-Ray sistemine alternatif bir yöntem olarak kullanılabilecek.
Nerelerde kullanılacak?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün şunları kaydetti: “Sistem ile 10 metre uzaklıkta 3 santimetre çözünürlükte görüntü alınacak. Elde edilecek görüntüyle üzerinde silah, bıçak ve bomba gibi tehlikeli obje taşıyan insanlar güvenli bir uzaklıktan tespit edilecek. Bunun yanında savunma sanayi, ulusal güvenlik, havacılık ve uzay sanayisinde kullanılan fiber kompozit malzemelerin üretim öncesi kalite ve homojenite kontrolü, biyoloji ve sağlık bilimleri, tahribatsız ölçümlendirme, gıda ve tarımsal ürünlerin kalite kontrolü yapılabilecek. Uyuşturucu ve yasa dışı kimyasal malzemelerin tespiti de 10 metreye kadar yapılabilecek.”
Projenin tesliminin 2015’te yapılacağı duyuruldu, böylece önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı bir teknoloji kullanabileceğiz.
Terahertz: Elektromanyetik spektrumun mikrodalga ile kızılötesi bölgenin arasına denk gelen bir aralıkta bulunan yaklaşık kağıt kalınlığı boyutlarında dalga boyuna sahip ışınımlara “terahertz” ışınımı deniliyor.