İslam dini dışındaki diğer dinlerde çok fazla zaman vurgulaması olmadığından dolayı, tarihin önemli aleti olan güneş saatleri İslam ülkelerinde çok daha teferruatlı, hassas ve özenli bir şekilde üretilmiştir. İslam dininden sonra kurulmuş olan medeniyetlerde ise, her kentin büyük camisinin tam bitişiğinde Muvakkithaneler yer almaktaydı. Muvakkithaneler de zamanın belirlenmiş olduğu yerler olarak tanımlanabilir. Bu yerlerde devlet tarafınca görev verilen bir memur yer alırdı ve ezanlar da bu doğrultuda okunmaktaydı. Yani günümüz koşullarındaki Casio ya da diğer marka saatlerde olduğu gibi kolay ulaşım söz konusu değildi. Güneş saatleri, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde de gelişme kaydetmeye devam ederek mevcut olan varlığını epeyce uzun bir süre yani yaklaşık 20nci yüzyılın başına kadar sürdürmeyi başarmıştır. Daha sonradan elbette ki belirli aşamalar kaydedilmiş ve bu olaylar tarihimizin önemli detayları arasında yerini almıştır.
Zamanının tayin edilmesi aslında sadece güneş saatleri ile belirli olmuyordu. Bu saatlerle paralel bir gelişme kaydeden Rubu ve Astrolob tahtası ile zaman dilimi ölçmek mümkün nitelikler taşımaktaydı. Mekanik saat modellerinin temelini oluşturabilen su, yağ, güneş ve kum saatleri ile Astrolob aletleri ve Rubu Tahtası da yerini zaman içerisinde çok daha gelişmiş durumda olan mekanik saat modellerine bırakmış durumdadır. Günümüze kadar gelen mekanik saat modellerini de modasaat.com web adresinde görüp incelemeniz mümkündür. Bu gibi detaylar aslında saat kullanmayı bırakan ve artık önemsemeyen insanlar için de son derece önemlidir. Yani mekanik yapıya sahip olan bir saatin çalışma sistemi hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Mekanik yapıda olan saatlerde dişlileri çevirmeye yarayan güç, bir yay ya da ağırlıktan zemberekten temin edilmektedir. Zemberek ise büyük dişli olan çarkı çevirmeyi sağlar. Yani pinyon dişliyi çevirmektedir. Pinyon dişlilerin şaftı ikinci dişli çarklara bağlı durumdadır. İkinci çark da yine pinyon dişlinin dönmesini sağlar.
Belirtilen koşullarda seri şekilde dişli çarklar ve pinyon düzeni kaçırma yani eşapman çatalına dek ulaşmaktadır. Eşapman çatalı olarak tanımlanan dişlilerin her daim ileri yönde dönüşünü ve balans ya da sarkaç ağırlığına yapılan darbeler şeklinde hareket sağlayarak eşit aralıklar ile salınımını sağlamaktadır. Swatch saat modelleri arasında mekanik yapıda bir tercih yapacaksanız eğer bu tür bilgiler işinize yarayabilir. Saatlerin sayma düzeni ise, eşapman çatalı ve bunlara bağlı olan sarkaç olarak belirtilir. Dişlinin dönme hızı da eşapman çatalının müsaadesine bağlı durumdadır.