Yeni nesil akıllı telefon kullananlar, telefon özellikleri arasındaki NFC denen özelliği muhakkak görmüştür. Kullanmayanlar ise eğer biraz ilgili ise muhakkak duymuştur. Peki bu özellik ne anlama geliyor? Ne işe yarıyor?
NFC nedir?
Açılımı “Near Field Communications” (Yakın Alan İletişimi) olan NFC teknolojisi, ilk olarak 2002 yılında Sony ve Philips ortaklığında geliştirilmiş ve 8 Aralık 2003 tarihinde ISO/IEC tarafından standart olarak kabul edilmiş bir yakın temas kablosuz iletişim teknolojisidir.
Bluetooth, Wifi ve bunun gibi kablosuz iletişim teknolojileriyle kıyasladığımızda, NFC teknolojisini kullanmak için daha yakın mesafeye ihtiyaç vardır. Yaklaşık olarak 2-4 santimetre mesafeden kullanabilen NFC teknolojisi, daha düşük bir bant genişliği sunmaktadır.
Aslında sanıldığı gibi NFC bir teknoloji değil bir standarttır. Dünya üzerinde kabul edilmiş iki tane NFC standardı vardır:
- ISO/IEC 18092/ECMA-340: Near Field Communication Interface and Protocol-1 (NFCIP-1)
- ISO/IEC 21481/ECMA-352: Near Field Communication Interface and Protocol-2 (NFCIP-2)
Bu standartlar ise, 2004 yılında NFC’nin geliştirilmesi için Nokia, Sony ve NXP tarafından kurulan ve herhangi bir kar amacı gütmeyen NFC Forum tarafından belirlenmektedir.
NFC her ne kadar temassız ödeme ve iletişim olarak algılansa da böyle söylemek yanlış olur. Çünkü NFC sadece standarttır. Bahsi geçen özellikler ise, NFC’nin getirdiği imkanlar dahilinde geliştirilen uygulamalar sayesinde kullanılabilmektedir.
NFC ile neler yapılabilir?
NFC teknolojisinin kullanım alanları kısaca şunlardır:
- Bilgi paylaşımı,
- Sağlık hizmetleri,
- Veri alış-verişi,
- Toplu taşıma,
- Ödeme,
- Kupon, bilet vs.
Ülkemizde şu anda her ne kadar yaygın olarak kullanılmasa da, yurtdışındaki mağazaların çoğunda NFC etiketleri yerleştirilmiştir. Dolayısıyla müşteriler ödeme kaynağını senkronize ettiği NFC uyumlu cihazları sayesinde, herhangi bir nakit, kart vs ihtiyaç duymadan telefonları ile mobil ödeme yapabilmektedirler.
NFC’nin faydaları
NFC teknolojisinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kullanmak için sadece iki cihazı yaklaştırmak yetiyor.
- Çok yönlü kullanım özelliği ile sadece telefonlar için değil bir çok endüstri alanında kullanılabiliyor.
- NFC’nin altyapısı, ISO, ECMA, ve ETSI standartları ile evrensel olarak hazırlanmıştır.
- Bluetooth veya Wifi gibi kablosuz teknolojilerde olduğu gibi hızlı ve kolay kurulumu vardır.
- Yakın temas kullanımı olduğu için son derece güvenli kullanıma sahiptir.
- Temassız kart teknolojisi ile sorunsuz çalışmaktadır.
- Yerleşik güvenlik uygulamalarına sahiptir.
Sonuç
Ülkemizde NFC teknolojisi şimdilik her ne kadar yaygın olarak kullanılmasa da önümüzdeki günlerde bu teknolojinin hayatımıza katacağı kolaylıkları gördükçe, NFC kurucularına teşekkür edeceğiz.
Kaynaklar: NFC Forum, Webrazzi, NFC Times, Wikipedia