Google’ın yapay zeka birimi DeepMind ve Oxford Üniversitesi işbirliğinde oldukça iyi sonuçlar veren bir dudak okuma yazılımı geliştirildi.
Google, yapay zeka teknolojisini her geçen gün bir adım daha ileriye götürüyor. Son zamanlarda yaptığı çalışmalar ile kendi şifreleme yöntemini oluşturan, kendi kendine öğrenebilen, otomatik fotoğraf sıkıştırması yapabilen ve hatta müzik bestesi dahi yapabilen bir yapay zeka geliştiren Google, şimdi de dudak okuma konusunda oldukça başarılı bir yazılım geliştirmiş durumda.
Google’ın yapay zeka birimi DeepMind ve Oxford Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen yapay zeka tabanlı dudak okuma yazılımı, BBC kanalı üzerinde yapılan testlerde binlerce saat televizyon izleyerek dudak okuma konusunda %46.8 oranında başarıya ulaştı. İlk etapta bu oran size çok yüksek gelmemiş olabilir. Ancak insan ile kıyaslandığında ciddi oranda fark olduğunu belirtmek gerekiyor. Zira çalışmaya dahil olan ve dudak okuma konusunda profesyonel olan bir insanın başarı oranı sadece %12.4.
Çalışmayı yürüten araştırmacılar yaklaşık bundan bir ay önce benzer bir deneyi daha gerçekleştirmişti. Aynı teknikler kullanılarak yapılan çalışmada araştırmacılar “LipNet” adında bir dudak okuma yazılımı geliştirmiş ve insanın %52.3 başarı oranını yakaladığı deneyde ilgili yazılım %93.4 oranında başarılı olmuştu. Ancak bu çalışmada izlenen videonun özel olarak hazırlanan bir video olduğunu da belirtmek gerekiyor.
5000 saat izleme testi
Son çalışmada ise, televizyonda yayınlanan Newsnight, Question Time ve World Today programlarının 5000 saat izlenmesi, yapay zeka tabanlı dudak okuma yazılımının “İzle, Dinle, Eşlik Et, Hecele” programında kendini geliştirmesini sağlamış durumda. Yaklaşık 118,000 farklı cümlenin geçtiği videoların, yaklaşık 17,500 farklı kelime içerdiği belirtiliyor. Ki bir önceki LipNet yazılımının testlerinde videoların sadece 51 farklı kelime içerdiğini de vurgulamak gerekiyor.
Araştırmacılar, yapılan çalışmaların özellikle işitme rahatsızlığı olan insanların konuşmaları daha iyi anlamaları için geliştirilen uygulamalar kapsamında faydalı olacağını düşünüyor. Bunlara ek olarak sadece ağız hareketleri ile Siri, Alexa, Google Asistan gibi kişisel asistanları kolayca kullanabileceği belirtiliyor.
Yapılan araştımanın endişe veren bir tarafı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Zira böylesine gelişmiş bir dudak okuma yazılımının kullanıcıları gözetleyerek gizliliklerini ihlale edebileceği ihtmali de var. Araştırmacılar ise normal bir konuşma ile çalışmadaki gibi televizyon konuşmaları arasında çok fazla fark olduğunu söylüyor. Ancak yapay zeka teknolojisinin bu hızlı gelişimi düşünüldüğünde, bu farkın her geçen gün kapanacağını söylemek çok da yanlış olmaz.
[button color=”” size=”normal” type=”” target=”_blank” link=”https://www.webmasto.com/google-yapay-zeka-deneyleri”]Google’dan Eğlenceli Yapay Zeka Deneyleri[/button]