Bundan tam üç yıl önce Mars’a iniş yapan kaşif robotu Curiosity’nin gezegendeki maceralarına fotoğraflar eşliğinde göz atın.
NASA’nın Mars Bilim Laboratuvarı misyonunun bir parçası olarak 26 Kasım 2011 tarihinde ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay İstasyonu’ndan fırlatılan ve 6 Ağustos 2012 tarihinde yüzeye iniş yapan Mars kaşif robotu Curiosity, bugün itibariyle Mars’taki 3. yılını doldurdu.
NASA 2020 yılında Mars’a yeni bir araç daha göndermeyi beklerken, Curiosity de üç yıllık heyecan verici yolculuğunu bu süreç zarfında çektiği fotoğraflar ile kutladı. İşte Curiosity’nin Mars’taki 3 yılını anlatan fotoğraflar…
Curiosity Mars Fotoğrafları
Yolculuk Başlıyor: Curiosity’nin gölgesinin yer aldığı bu düşük çözünürlüklü fotoğraf, kaşif robotu tarafından ilk çekilen fotoğraflardan biri. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH)
5.5 kilometre yüksekliğindeki Mount Sharp dağı. Bilim insanları bu dağda bulunan katmanları inceleyerek Mars’ın tarihi ile ilgili bilgi toplamayı umuyor. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH)
İlk Adımlar: Curiosity’nin yüzeyde bıraktığı izler. Bu izler daha sonra kaşif robotonun navigasyonunu belirlemede kullanılmıştır. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH)
İlk Bakışlar: Bir Marslı gözüyle bakması için kaşif robotunun sensörler ve çeşitli enstrümanlar ile donatıldığını gösteren bir fotoğraf. Kameranın ortasındaki pembe renkli daire, robotun gözlerinden sadece biri. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/MSSS)
Uzay Atıkları: Curiosity Rocknest kumulundaki ilk toprak örneklerini topluyor. Robotun inişi esnasında düştüğü tahmin edilen bir kıymık parçası da fotoğrafta görülüyor. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/MSSS)
Mars Selfie’si: Rocknest kumulunda çekilen ve toplam 55 fotoğrafın birleşimiyle oluşturulan selfie. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/MSSS)
Yeni Renk: Tintina adı verilen bu kaya parçası, Curiosity’nin tekerleklerine çarpması sonucu farkedildi. Kayanın sahip olduğu mineraller arasında su da bulunuyor. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/MSSS)
Uzaktan Bakış: Curiosity kaşif robotu fotoğrafın alt kısmında küçük parlak şekilde görülüyor. Fotoğrafın sol kısmındaki mavi noktalar ise robotun ilk iniş yaptığı bölge. İkisi arasında robotun yaptığı yol izi de görülebiliyor. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/ARIZONA UNIV.)
Dingo Gap: 535. Mars gününde Curiosity Dingo Gap adı verilen 1 metre yüksekliğindeki kumulu keşfediyor. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH)
Mars Gölü: Mars’ın geçmişinde suya sahip olduğuna inanan bilim insanları fotoğraftaki katmanların da daha önceden orada bulunan bir göl tarafından oluştuğunu düşünüyor. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/MSSS)
Bilim insanları fotoğrafta yer alan kesintilerin (veya katmanların) Mars’ın jeolojik tarihine ışık tutacağını düşünüyor. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/MSSS)
Küçük Delik: Mount Sharp dağında bulunan 1.6 cm genişliğe sahip ilk küçük delik. Hematit ve demir oksit minerali içeren örnekler Mars’ın mikropları destekleyen bir kimyaya sahip olduğunu gösteriyor. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/MSSS)
İkinci Ziyaret: Curiosity’nin Mount Sharp’ı ikinci ziyaretinden bir fotoğraf. Bu esnada bilim insanları robotun Mars’ın atmosferinde metan gazı ve kayaların içinde organik moleküller keşfettiğini açıkladı. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/MSSS)
Mars’ta Gün batımı: Kaşif robotunun Gale kraterinden çektiği bu görüntü, bildiğimiz gün batımı görüntüsünden biraz farklı. Zira Mars’ta gün batımı kırmızı tonlardan ziyade mavi tonlara sahip. (Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH/MSSS/TEXAS A&M UNIV.)
Üniversitede Fizik ve Sosyoloji eğitimlerini almış olan Barış Mancar, aynı yıllarda dijital medya dünyasına adım atmıştır. 2013 yılında Webmasto'yu kurmuş ve Türkiye'nin çeşitli kurum ve kuruluşlarında Dijital Medya Danışmanı olarak görev almıştır. 2019 yılında kurduğu Londra merkezli dijital medya ajansı (Kutola) altında çalışmalarını sürdürmektedir. Sıkı bir kitap okuyucusu ve kişisel blog yazarıdır.