Söz konusu iletişim olduğunda günümüzün önemli araçlarından biri olarak karşımıza çıkan emojiler, kullanıcılara birden fazla kelimeyi tek bir simge ile ifade etme kolaylığı sağlıyor. Özellikle akıllı telefon ve tabletlerde sıklıkla kullanılan bu emojiler zaman içerisinde de standart bir yapıya bürünüyor.
Emojiler farklı platformlarda farklı görünümlere sahip olsa da, taşıdığı anlam itibariyle birçok platformda sabit bir listeyle karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla tüm bu sistemi düzenli hale getiren Unicode Consortium adındaki bir oluşumdan da bahsetmek gerekiyor.
AYRICA BKZ: İletişimde Emojilerin Anlamı ve Yanlış Kullanımı
Cihazlardaki emoji listesine yeni bir emoji eklemek istendiğinde, Unicode Consortium tarafından belirlenen çeşitli seçim kriterlerine uymak gerekiyor. Dolayısıyla bireysel olarak yeni bir emoji talebinde bulunmak isteyenleri de hayli zorlu bir süreç bekliyor.
EmojiRequest adındaki yeni bir platform ise tüm bu zorlu süreci biraz daha kolay hale getiriyor. Öyle ki platform üzerinde listelenen yeni emojiler kullanıcılar tarafından oylanıyor ve en fazla oy alan emojiler talebin çok olması gerekçesiyle Unicode Consortium’a iletiliyor. Kabul edilme garantisi olmasa da listedeki yeni emoji adaylarının halk tarafından oylanması ve talep edilmesinin, yeni emojilerin kabul edilmesi noktasında önemli bir etken olacağı düşünülüyor.
Emoji listesinde yer alan konsept tasarım çalışmalarının sadece konseptten ibaret olduğunu ve kabul edilse bile farklı görünümler ile kullanıma sunulabileceğini de belirtmek gerekiyor.
Platformun arkasındaki şirket, en fazla oy alan emojilerin belirlenmesinin ardından diğer kriterleri de yerine getirerek Unicode Consortium’a başvuruda bulunacak. Dolayısıyla herhangi bir garantisi olmasa da, toplanan oylar Unicode’un kararlarını daha fazla kolaylaştırmış olacak.