İTÜ Güneş Arabası Ekibi (İTÜ-GAE)’nin geliştirdiği güneş enerjisi ile çalışan Türkiye’nin ilk aile otomobili “Aruna” yollara çıkmak için gün sayıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi (İTÜ-GAE), güneş enerjisiyle çalışan ve aynı zamanda alternatif enerji kaynaklı Türkiye’nin ilk aile otomobilini geliştirdi: Aruna.
Güneş enerjisiyle çalışan arabaların sayısı özellikle üniversitelerin yaptıkları çalışmalarla bir hayli arttı. Ancak Aruna’yı diğerlerinden ayıran önemli özelliklerden birisi, malzemelerinin tamamına yakınının yerli olması. Bir diğer özellik ise; genelde yarış arabası olarak üretilen bu araçlar bu kez aile otomobili amaçlı geliştirilmesi. Ortalama 70 kilometre hızla 5 liraya 500 kilometre yol gidilebilecek olan Aruna, böylece Türkiye’nin ilk yerli aile otomobili durumuna gelmiş durumda.
Mitolojide güneşin doğuşunu temsil eden kızıllık ve 7 atın çektiği araç anlamına gelen “Aruna”, 2015’in Ağustos ayında 26 şehir ve 6000 km‘yi kapsayan bir Türkiye turuna çıkmayı planlıyor. Turun son etabında ise Edirne’den İstanbul’a uzanan mesafeyi güneş battıktan sonra kat ederek, Aruna’nın güneş olmadan da yol alabildiği ispatlanmış olacak.
Ekip lideri Burak Oklar, konu ile ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları aktardı: Diğer araçlarımızdan farklı olarak, bunu piyasaya sürülebilecek şekilde tasarladık. Zaten aile aracı. Eğer babayiğidin biri çıkıp, bunu üretmek isterse, tam anlamıyla buna uygun bir şekilde tasarımını yaptık. Tüm çalışmaları sponsor desteği ile yapıyoruz. Bu kadar önemli bir projede sponsorlardan gelecek yardımları da bekliyoruz.
Araçta park sensörü, dokunmatik orta ekran ve cruise kontrol gibi donanımların da bulunduğunu belirterek, “Aracımız, güneş enerjisini depolayan aküyle çalışacak. Bu aküyü, atölyemizde kuracağımız 7.5 kilovatlık şarj ünitesi ile 2 saatte şarj edebileceğiz. Bir depo ile güneşten enerji almadan, ortalama 70 kilometre hızla 5 liraya 500 kilometre yol yapılabilecek. Bu hızla giderken evde kullanılan bir su ısıtıcısı kadar güç harcıyoruz.” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği öğrencileri tarafından 2004 yılında kurulan Güneş Arabası Ekibi, üniversitenin dinamik ve multidisipliner ekiplerinden biridir. TÜBİTAK’ın 2004 yılında yaptığı çağrı üzerine ARIBA I’in çalışmalarına başlayan ekip; ürettiği 7 ARIBA ve 19 kupayla günümüze kadar başarılı ve istikrarlı bir şekilde gelmiştir.
Ekim ayında Avustralya’da düzenlenecek, “World Solar Challenge” yarışına katılacaklarını söyleyen ekibe WebMasto ailesi olarak şimdiden başarılar dileriz.