2015 yılının internet trendleri neler? Yıl boyunca ne gibi değişimler oldu? 2015 İnternet Trendleri Raporu’na hazırlanan infografik eşliğinde bir göz atın.
2015 yılı boyunca internet dünyasında ne gibi gelişmeler yaşandı? İnternet kullanımındaki artış nasıl? Mobil dünya ne durumda? Hangi ülkelerde drone kullanımı daha fazla? Yıllar geçtikçe kullanıcıların internetteki güvenliği artıyor mu, yoksa azalıyor mu?
Her yıl internet trendleri ile ilgili detaylı bir rapor hazırlayan Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB), 2015’in raporunu da yayınladı. Dijital pazarlamacılar ve marka yöneticileri başta olmak üzere, ilgisi olan birçok kişiye/markaya yol gösterecek olan raporda ortaya çıkan veriler ise şöyle:
İnternet Kullanımı
1995 yılında yaklaşık olarak 35 milyon olan internet kullanıcı sayısı, 2014 yılında 2.8 milyara ulaşmış durumda. İnternet penetrasyonu (nüfusa göre internet kullanımı) oranları ise 1995 yılında %0.6 iken; 2014 yılında %39 olarak belirtiliyor.
Dünyanın geneline baktığımızda ise, 1995 yılındaki %61 oranındaki internet kullanım oranıyla ABD listenin başında yer alırken; 2014 yılında Asya ülkeleri (Çin hariç) çoğunluğu kapsıyor.
Mobil
1995 yılında cep telefonuna sahip kişilerin sayısı yaklaşık 80 milyon iken (penetrasyon %1); 2014 yılında bu sayı 5.2 milyar (penetrasyon %73) gibi ciddi bir sayıya ulaşmış durumda. Bu da aslında markaların dijital stratejilerini mobile odaklamaları gerektiğini bizlere gösteriyor. Zira arama motorlarından web site optimizasyonlarına, sosyal medyadan genel internet alışkanlıklarına kadar birçok konuda mobil teknolojiler artık odak noktası haline gelmiş durumda.
Bilgiye Erişim
Daha önce gazetelere, radyo yayınları ve televizyon yayınları gibi iletişim kanalları üzerinden alınan haberlere, duyurulara ve diğer içeriklere, bugün internet ve mobil teknolojiler aracılığıyla erişiliyor. Kullanıcılar artık istedikleri bilgiye, istedikleri yerde ve istedikleri zamanda ulaşabiliyor.
Tüm bu gelişim süreci, Micro-Moments (Mikro-Anlar) olarak adlandırılan ve kullanıcıların öğrenme, gitme, yapma, satın alma gibi eylemler için hızlı bir şekilde (mobil, internet, bilgisayar vs aracılığıyla) karar verebildikleri anları ortaya çıkartmış durumda. Bu da markaların kullanıcılara hızlı, çözüm odaklı, çok çabuk karar verebilmelerini sağlayacak şekilde hizmet vermeleri gerektiğini bizlere gösteriyor. Real-time marketing (Gerçek-zamanlı pazarlama) taktiği de bu bağlamda değer kazanıyor.
Rapordaki verilere göre ise, şu anda gelinen nokta itibariyle kullanıcıların;
- %84’ü araba sürerken navigasyon kullanıyor,
- %84’ü son dakika gelişmelerini takip ediyor,
- %79’u bir topluluğa ait etkinlikler ve aktivitelerden haberdar oluyor,
- %52’si acil durumlarda yardım alıyor,
- %46’sı toplu taşıma bilgilerini alıyor.
Drone’lar
Günümüzün popüler insansız hava araçları drone‘lar, mobil teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımıza girmeye başladı. Önceden sadece gözetleme ve çeşitli askeri amaçlar doğrultusunda kullanılan drone’lar, artık günlük yaşantımıza kadar girmiş durumdalar. Fotoğraf çekme, video kaydetme (footage vs) gibi işlemlerin yanı sıra drone’lar bazı markalar tarafından teslimat aracı olarak bile kullanılıyor. Peki drone kullanımı ne durumda? Hangi bölge bu konuda listenin başında yer alıyor?
Rapora göre küresel olarak drone’ların kullanımı ve bölgeye göre elde edilen gelir oranları şöyle:
- ABD: %35
- Avrupa: %30
- Çin: %15
- Diğer: %20
Online Güvenlik
İnternet güvenliği de başlı başına ele alınması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Zira internet platformların çoğalmasıyla birlikte güvenlik açıkları ve dolayısıyla siber saldırılar da artmaya devam ediyor. Hayatımızın artık her anında interneti kullandığımıza göre internet güvenliğinin de oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu söylemek mümkün.
2015’in İnternet Trendleri Raporu’na göre online güvenlik konusunda belirtilen bazı istatistikler şöyle:
- Güvenlik ihlallerinin %20’sini doğrudan zararlı yazılımlar oluşturuyor,
- Reklam içerikli bilgisayar yazılımlarının artış oranı %146 (2013) (410 bin uygulamada),
- Güvenlik açıklarının %22’si, çalınan/kaybolan cihazları kapsıyor.
İnternet kullanımı, mobil dünyanın giderek vazgeçilmez hale gelmesi, internetin en önemli unsuru olan içerikler ve bu içeriklerin kullanım alanları, drone’lar ve internet güvenliği… Bu trendler markaların dijital stratejilerinde ele alması gereken konulardan sadece birkaçı.. Dün ve bugün olduğu gibi, yarın da internet kullanımı hala ön planda olacağı için, dijital medya için yapılan planlamaların temelini oluşturacak olan bu trendleri ciddi şekilde ele almak gerekiyor.
KPCB tarafından hazırlanan 2015 İnternet Trendleri Raporu’nun tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Ayrıca bkz:
- Mobil Pazarlamanın 2015 Karnesi [+İNFOGRAFİK]
- Türkiye ve Dünyadaki Hosting Firmalarının 2015 Karnesi (RAPOR)
- Instagram Facebook’tan Daha Fazla Etkileşim Sağlıyor (RAPOR)