Bütün dünyanın 2013 yılı içerisinde sosyal medyada en çok neleri konuştuğuna bir göz atın.
2013 yılı içinde yaşanan iyi ve kötü anların çok fazla konuşulmasında sosyal medyanın da etkisi çok oldu. Oluşturulan TT’ler, yığınla paylaşılan fotoğraf ve videolar ve daha nicesiyle işte 2013 yılında dünyanın sosyal medyada en çok konuştuğu olaylardan bazıları…
Vine ile birlikte başlayan kısa video trendi
Bundan tam 1 yıl önce (24 Ocak 2013) Twitter’ın satın alması ile popülaritesini arttıran ve maksimum 6 saniyelik video paylaşılabilen Vine uygulaması ile kısa video dönemi başlamış oldu. Facebook’un satın aldığı Instagram uygulaması ise Vine’ın hemen ardından maksimum 15 saniyelik video yükleme özelliğini duyurdu. Kısa sürede bir akım haline dönüşen ve yeni fenomenlerin keşfedilmesini sağlayan kısa videolar, 2013 yılının en çok konuşulan konularından biri haline geldi.
Boston Maratonu’nda gerçekleşen bombalı saldırı
15 Nisan 2013 tarihinde yapılan Boston Maratonu esnasında yaşanan bombalı saldırı sonucu 4 kişi öldü ve 260 kişi yaralandı. Bütün dünya basınında büyük bir yer tutan bu acı olay, sosyal medyada da en çok konuşulan olaylardan biri oldu.
http://www.youtube.com/watch?v=-xiXroQp8t4
Uzay hayatının sosyal medyaya girişi
Uzaya giden astronotların ve uzay araçlarının uzaydan attıkları tweetler, çekip paylaştıkları Instagram fotoğrafları ve daha nicesi sosyal medya kullanıcılarının oldukça ilgisini çekti. Bunun en iyi örneklerinden biri Kanadalı astronot Chris Hadfield olmuştur. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gönderdiği tweetler ve yazdığı blog yazıları ile sosyal medyada oldukça konuşulmuştur. Hatta bunlar içinde en popüleri ise uzayda söylediği David Bowie’nin “Space Oddity” şarkısı söylerek çektiği buradaki video oldu.
NASA tarafından Mars’ın keşfi için uzaya gönderilen Curiosity Rover isimli insansız keşif aracının Twitter hesabı üzerinden paylaşım yapması da insanların oldukça ilgisini çekti.
Son olarak uzayda çekilen Instagram selfie fotosunu da unutmamak gerekir.
Hükümetler tarafından talep edilen kullanıcı verileri
2013 yılında en çok konuşulan olaylardan biri ise hükümetlerin Facebook, Twitter, Google gibi şirketlerden veri isteklerinde bulunması oldu. Şirketler tarafından yayınlanan şeffaflık raporlarında kullanıcı verileri en çok isteyen ülkeler oldukça ilgi konusu oldu. Kullanıcılar gizliliğini ihlal ederek kendilerine bilgi verilmesini isteyen ülkelere şirketler tarafından bir çok zaman red cevabı gelmesi rağmen bazı durumlarda da kullanıcı verileri, talep eden bu hükümetlere gönderilmiştir.
Google’ın 2013 yılının son yarısı için yayınladığı şeffaflık raporunda ise en dikkat çekici ülke Türkiye olmuştu. Türk hükümeti tarafından şirketlere gönderilen taleplerin, bir önceki dönemin şeffaflık raporuna göre %966‘lık bir artış göstermesi, Türkiye’yi rapora damgasını vuran ülke yapmıştı.
Twitter’ın halka arz oluşu
2013 yılında yaşanan bir diğer önemli olay ise Twitter’ın halka arz edilmesi oldu. 7 Kasım 2013 tarihinde hissebaşı 26 dolardan borsaya işlem görmeye başlayan Twitter, yıl sonuna kadar değerini 3 katına çıkarttı. Bu olay ise sosyal medyada en çok konuşulan olaylardan biri oldu.
Filipinleri vuran Haiyan Tayfunu
2013’e damgasını vuran acı olaylardan biri de Filipinleri vuran Haiyan Tayfunu oldu. Yaklaşık olarak 6,195 ölüm, 1,785 kayıp ve 30,000’e yakın yaralı ile sonuçlanan tayfun, 2013 yılında sosyal medyada en çok konuşulan olaylardan biri oldu. Hatta yaşanan bu acı olay için sosyal medya üzerinden birçok yardım kampanyaları da başlatıldı.
“Selfie” kelimesinin 2013’te yılın kelimesi olarak seçilmesi
Kişinin bir cep telefonuyla veya fotoğraf makinesiyle kendi fotoğrafını çekmesini ve sosyal medyaya yüklemesi anlamına gelen “selfie” kelimesi, sosyal medyada en çok konuşulan kavramlardan biri oldu. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre yılın kelimesi seçilen “selfie” o kadar popüler oldu ki; uzaydaki astronottan – Barack Obama‘ya kadar her kesimde çekilen bir fotoğraf tarzı haline geldi.
İstanbul Taksim Gezi Parkı Protestoları
Hepimizin çok yakından tanıdığı ve Türkiye’nin çok uzun bir süre konuştuğu -ve halen konuşulmakta olan- Gezi Parkı protestoları, 6 sivil vatandaşın ve 1 polis memurunun hayatını kaybettiği; 8163 sivil vatandaş ve 900 polisin yaralandığı ve olaylar sonucunda 126 kişinin tutuklandığı Türkiye’nin en büyük protestolarından biri olarak tarihe geçmiştir. Sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar, yardımlar ve diğer hareketler ile Gezi Parkı protestoları tüm Türkiye’ye yayılmıştır.
Protesto sadece amaç olarak değil, ayrıca protestocular tarafından oluşturulan duvar yazıları, şarkılar, videolar, fotoğraf ve karikatürler de sosyal medyada protestonun oldukça konuşulmasını sağlamıştır.