Twitter tarafından hazırlanan 2014’ün ilk yarısına ait şeffaflık raporu yayınlandı. Raporda dikkat çeken ülke ise yine Türkiye oldu.
Twitter‘ın devletlerden gelen veri talepleri doğrultusunda yılda iki kere hazırlayıp yayınladığı şeffaflık raporu, 2014’ün ilk yarısı (Ocak – Haziran 2014) için yayınlandı. Son dönem raporlarında en dikkat çeken ülke olan Türkiye, bu dönemin raporunda da ön plana çıktı.
Twitter’ın 5. şeffaflık raporu olan bu rapora bir göz attığımızda, her sene olduğu gibi 2014 yılında da devletlerden gelen taleplerin keskin bir şekilde artış gösterdiğini net bir şekilde görebiliyoruz. Bilgi talepleri, kaldırma talepleri ve telif hakkı bildirimleri olarak 3 farklı şekilde hazırlanan rapora aşağıdan göz atabilirsiniz.
1. Bilgi Talepleri (Information Requests)
Devletlerin Twitter’dan istediği kullanıcı bilgileri doğrultusunda bir önceki rapora göre %46 daha fazla artış olduğunu açıklayan Twitter, bu artışın Twitter’ın tüm dünyada sürekli artan yükselişi ile de doğru orantılı olabileceğini vurguladı.
Bilgi talebinde bulunan ülkeler arasında 1257 talep sayısı ile listenin başını ABD çekerken; Türkiye’nin 24 talebinin olduğu dikkat çekiyor. Ancak bir önceki döneme ait rapora göre Türkiye’nin bilgi talebini iki katına çıkarttığını söyleyebiliriz.
2. Kaldırma Talepleri (Removal Requests)
İçerik kaldırma ve hesap engelleme taleplerinde ise Türkiye birinci sırada yer alıyor. 65 mahkeme kararı ve 121 hükümet talebi ile liste başını çeken Türkiye, raporun en dikkat çeken ülkelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Toplam taleplere bakıldığında ise bir önceki dönem 377 olan rakamın %15‘lik bir artış ile 432’ye çıktığı görülüyor.
[Tweet “65 mahkeme kararı ve 121 hükümet talebi ile Twitter’dan en fazla talepte bulunan ülke: Türkiye.”]3. Telif Hakkı Bildirimleri (Copyright Notices)
Twitter’a yapılan telif hakkı bildirimleri de bir önceki rapora göre artış gösteriyor. Digital Millennium Copyright Act (DMCA) üzerinden alınan bildirimlere göre bir önceki raporda 6680 olan bildirim sayısı son dönemde 9199‘a çıkmış durumda.
Raporun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.