Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni internet yasası tasarısını onayladığını Twitter üzerinden duyurdu.
İnternetin; kibar! tabiri ile kontrol edileceğini, kaba! tabiri ile sansürleneceğini gösteren yeni yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Abdullah Gül’ün internet yasasını onayladığını yine internet aracılığıyla duyurması ise oldukça konuşulan konulardan biri oldu.
Yaklaşık olarak iki hafta önce TBMM’den geçen yeni internet yasa tasarısı için gözler direkt Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çevrilmişti. Abdullah Gül’ün yasa tasarısını onaylayıp onaylamaması beklenirken cevabı kendisi Twitter hesabı üzerinden verdi.
Tweetlerde de anlaşıldığı gibi iki nokta üzerinde düşüncelerini paylaştığını ve bu iki madde ile ilgili yarın yasal bir düzenlemeye gidileceğini belirten Gül, bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesi için Macaristan’dan döner dönmez yasayı onayladığını belirtti.
Çoğu kişi tarafından internet sansürü olarak görülen bu düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması sonucu Gül, Twitter başta olmak üzere birçok platformda eleştiri konusu oldu. Hatta bu onaylama işlemine karşı Abdullah Gül’ün Twitter hesabını “Unfollow/Takibi bırakma” kampanyası başlatıldı.
Onayın ardından başlatılan Unfollow kampanyası ile Abdullah Gül’ün @cbabdullahgul hesabı -grafikte de görüldüğü gibi- bir anda takipçi düşüşü yaşadı.
Öte yandan internette başlatılan kampanya örneklerinden bazıları bugün radikal.com.tr‘den gelmişti. İnternet yasasına karşı olduklarını göstermek başlattıkları #4saat kampanyasıyla bazı haberleri yayınladıktan 4 saat sonra silmeye başlamıştı. Oldukça etki yaratan bu kampanya sosyal medyada çok konuşuldu.
Bir diğer protesto da sosyalmedya.co sitesinden geldi. Bütün yazıların üzeri çizilen sitede bir de “İnternet Sansürü Sizi Gerçeklerden Korur” yazısı yer aldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Hiçbir özgürlük kısıtlaması olmamalı. İsteyen herkes internette özgürce dolaşabilmeli.” tweeti referans gösterilerek yasayı veto edeceği beklenirken ne yazık ki beklenen olmadı ve bir iki değişiklik şartı ile yasayı onayladığını açıkladı.
Abdullah Gül’ün söylediği iki maddede yapılacak olan değişiklik ile ilgili Webrazzi‘ye konuşan Avukat Gökhan Ahi ise şunları dile getirdi:
[quote_box_center]5651 sayılı İnternet Yasası’nda değişilkik yapan 6518 sayılı yasa, Cumhurbaşkanı tarafından tamamen onanmıştır. Bundan sonrasında Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, onaylanan yasayı Resmi Gazete’de yayınlayacak ve yayın günü itibariyle yasa yürürlüğe girmiş olacaktır. Yarınki Resmi Gazete’ye yetişemeyebilir, büyük bir ihtimalle 19 Şubat günlü Resmi Gazete’de yayınlanmış olacaktır. Cumhurbaşkanı, attığı twitlerde özellikle iki husus konusunda çekinceleri olduğunu, ancak hükümetin bu iki konuda yeniden düzenleme yapacağı beklentisiyle yasayı onayladığını belirtmiş. Bu açıklama kuşkusuz kamuoyunda kafa karışıklığı yaratmıştır. Aslında, yasanın düzeltilmesi diye bir şey söz konusu değil, yürürlüğe girmiş bir yasada Meclis’in yeniden yasama yapması sözkonusudur.Bu akşam Meclis Başkanlığı’na verilen yasa teklifinde ise, kamuoyunda belirtilen bir çok hassasiyet yerine sadece trafik verileri konusunda bir düzenleme talebi olduğu görülmektedir. http://web.
GÜNCELLEME: Yasa, resmi gazetede yayınlanmıştır.
[pull_quote_center]WebMasto olarak biz de, internetin bu denli kontrol edilmemesi gerektiğini, ilgili değişikliklerin insan haklarına uygun olmadığını düşündüğümüzü belirtmek isteriz.[/pull_quote_center]