- 1 Şubat 2026 itibarıyla yurt dışı e-ticaret sitelerinden sipariş edilen tüm ürünler normal ithalat prosedürlerine tabi olacak.
- Yapılan denetimlerde ithal ürünlerin yüzde 81'inin sağlığa zararlı olduğu tespit edilerek güvenlik önlemleri genişletildi.
- Karar, gece saatlerinde Resmi Gazete'de de yayımlandı.
Ticaret Bakanlığı, 30 Euro altındaki yurt dışı alışverişlerinde gümrük muafiyetinin kaldırılmasına ilişkin önemli bir açıklamada bulundu. Bilindiği üzere dün gece itibarıyla Resmi Gazete kararıyla birlikte Temu, AliExpress ve Shein gibi platformlarda ucuza alışveriş dönemi sona ermişti. Bakanlık, bu kararın perde arkasını ve merak edilen diğer detaylarını kamuoyuyla paylaştı.
Bakanlıktan gelen açıklamaya göre özellikle de Uzak Doğu bölgelerinden gelen ürünlerde yüksek toksik madde riski bulunuyor. 10 üründen 8’inin bu standartlara uymadığı belirtiliyor. Buna karşılık olarak vatandaşların sağlığını korumak adına “Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi” uygulamasının sınıflandırıldığı ifade ediliyor.
30 Euro’luk alışverişlerde vergi muafiyeti neden kaldırıldı?
Ticaret Bakanlığı, farklı kategoriler altında listelenen 182 ürünü titizlikle inceledi. Gerçekleştirilen analizler neticesinde uygunsuz olan ürün oranı yüzde 81 gibi oldukça yüksek bir seviyede görüldü. Özellikle de oyuncak, ayakkabı ve saraciye ürünlerinin sağlık açısından büyük risk teşkil ettiği vurgulandı.
Analizi gerçekleştirilen ürünlerde yüksek seviyede toksik ve kanserojen madde tespit edildiği kaydedildi. Halk sağlığını korumak için bakanlık, gümrüksüz alışverişlerde bu sınırlamayı genişletme kararı aldı.
Bakanlıktan gelen açıklamaya göre 1 Şubat 2026 tarihinden itibaren artık bireysel alışverişlerde geçerli olan basitleştirilmiş gümrük beyannamesi avantajı kaldırılacak. Bu düzenleme yurt dışından alışveriş yapma imkanı sunan platformları doğrudan etkileyecek.
Ticaret Bakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen resmi açıklama şu şekilde karşımıza çıkıyor:
“Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; son dönemde sınır ötesi e-ticaret platformlarından satın alınan ürünlerde, özellikle ürün güvenliği ve halk sağlığı konularında ciddi tereddütler oluşmuştur. Avrupa Tüketici Örgütü’nün verileri ve Bakanlığımız laboratuvarlarında yapılan testler, bu ürünlerin büyük çoğunluğunun AB güvenlik kriterlerini karşılamadığını ve yüksek oranda kanserojen madde içerdiğini doğrulamıştır. Bu kapsamda, denetlenen ürünlerdeki %81’lik uygunsuzluk oranı üzerine, vatandaşlarımızı korumak amacıyla gümrük rejiminde köklü bir değişikliğe gidilmiştir.
1 Şubat 2026 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, yurt dışı e-ticaret platformları üzerinden sipariş edilen tüm ürünler, değerine bakılmaksızın “Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi” kapsamından çıkarılmıştır. 30 Avro altındaki bireysel gönderiler dahil olmak üzere tüm ürünler artık normal ithalat prosedürlerine tabi tutulacaktır. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini aksatmamak adına, 1.500 Avro limitine kadar olan ilaç ve takviye gıdalar ile ticari numuneler ve kitap gibi özel kategorilerde kolaylaştırılmış gümrük işlemleri devam edecektir. Ticaret Bakanlığı olarak, başta çocuklarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın güvenli ürünlere ulaşmasını sağlamak adına denetimlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”
E-İthalatta “Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi” Kapsamının Değiştirilmesine İlişkin Yeni Düzenleme Hakkında Basın Açıklaması
(07.01.2026) pic.twitter.com/seD2pv2Nt0
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) January 7, 2026

