Şifrelenmiş yapısıyla diğer mesajlaşma platformlarından kendisini ayıran ve ilk piyasaya çıktığı 2013 yılından bu yana büyümesini hızla sürdüren Telegram, platform ile ilgili bazı istatistikleri paylaştı.
MWC 2016‘da yapılan duyurunun ardından Telegram blogu üzerinden de yapılan açıklamada, popüler mesajlaşma uygulamasının aylık 100 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştığı belirtildi. Her gün 350 bin yeni kullanıcının Telegram’a dahil olduğu vurgulanırken; bir günde 15 milyar mesaj gönderimi yapıldığına da dikkat çekildi.
Hatırlarsanız 2015’in Aralık ayında popüler mesajlaşma devi WhatsApp Brezilya’da yasaklanmıştı. Yasağın ardından ülke içindeki kullanıcıların alternatif bir mesajlaşma uygulaması araması da Telegram’a 1 gün içinde 1.5 milyon yeni kullanıcı kazandırmıştı. Hem WhatsApp’a benzer sade yapısı, hem de şifrelenmiş yapısıyla kullanıcılara kendini güvende hissettirmesi Telegram’ın büyümesindeki en büyük etkenler oldu. Öyle ki 100 milyon aylık aktif kullanıcı sayısı gibi bir kilometre taşı daha geride kalmış oldu.
Kullanıcı verilerinin Telegram’ın şifrelenmiş yapısıyla korunmasının, suç işleyen kişilerin bu platformda rahatça barınması anlamına gelmediğini de belirtmek gerekiyor. Zira Telegram bu konuda ciddi önlemler alıyor. Öyle ki yine 2015’in Aralık ayında Telegram tarafından yapılan açıklamada, terör ve pornografi içeren kanalların silindiği belirtilmişti.
Anlık mesajlaşma uygulamalarının zirve yaptığı günümüzde, sektörü elinde tutan WhatsApp‘ın karşısında -benzer segmentte- Telegram gibi güçlü bir alternatifin olduğu görmek güzel diyebiliriz. Hem sektörün daha büyümesi ve gelişmesi; hem de kullanıcılara farklı alternatifler sunulması bakımından Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının sayısının artacağını söylemek mümkün.