İnternet teknolojilerinin kullanıcı tarafına yansımaya başladığı, ve aynı zamanda internet sitelerinin sayısının artmaya başladığı dönemlerde, web site sahiplerinin amaçları arasında; internet denen bu taze ortamda var olmak, iletişim bilgilerini kolay erişilebilir hale getirmek, ürünlerini ziyaretçilerine göstermek gibi basit hedefler bulunuyordu. Ancak internet kullanımının yaygın hale gelmesiyle birlikte gelişen internet teknolojileri, kullanıcıların değişen alışveriş alışkanlıkları, farklı pazarlama stratejileri, sosyal medya platformlarının kişilerin hayatları üzerindeki etkileri gibi durumlar web site sahiplerin odak noktasını değiştirerek “web sitemin performansını maksimuma nasıl çıkarabilirim?” sorusunun cevabını bulmaya itti.
Günümüzde analiz araçlarının profesyonel hale gelmesi ve artık site üzerindeki her kullanıcı hareketinin ölçümlenebilir olması, maksimum performansa ulaşma konusunda özellikle dijital pazarlamacılar için oldukça fayda sağlıyor. Ancak performansı arttırmak için sadece ölçümlemek de yetmiyor. Ölçümlenebilen metriklerin de kullanıcıyı daha iyi anlama, isteklerine daha iyi cevap verme noktasında ele alınması, incelenmesi gerekiyor. Tam bu noktada ise A/B testleri dediğimiz analiz metotları devreye giriyor.
A/B Testi Nedir? Ne İçin Kullanılır?
A/B testleri kısaca iki farklı etkenin karşılaştırması anlamına geliyor. Bu etkenler; yazılı içerikler, görsel içerikler, çeşitli arayüz elementleri (butonlar, karşılama sayfaları, satış sayfaları vs.) ve web sitelerinde bulunan herhangi bir bölüm olabilmektedir.
A/B testlerinde asıl amaç, karşılaştırılan etkenler arasında maksimum performansı gösterenin, en iyi dönüşüm sağlayanın hangisi olduğunu bulmak ve olumlu sonucu veren etkeni site üzerinde uygulamaktır.
Daha iyi anlamak açısından basit bir örnekle açıklayalım: Diyelim ki bir e-ticaret siteniz var ve bu e-ticaret sitenizde kullandığınız “Satın Al” butonunu değiştirmek istiyorsunuz. Butonun şekli (oval, keskin hatlar, yuvarlak, gölgeli, vs), rengi, boyutu, konumu ve daha birçok özelliğini ele almak zorunda olabilirsiniz. Zira bunlardan herhangi biri kullanıcı davranışı ciddi derecede etkileyebilir. Renk etkenini göz önüne alacak olursak; mavi ve kırmızı renk arasında bir seçim yapmak istediğinizi varsayalım. Farkı anlamak için her iki rengi de çeşitli araçlar sayesinde sayesinde farklı kullanıcılara göstermeniz gerekiyor (örneğin arama motorlarından gelen kullanıcılar kırmızı renkli butonu, sosyal ağlardan gelen kullanıcılar ise mavi butonu görecek şekilde). Belirli bir süre boyunca bu testi uyguladıktan sonra ortaya çıkan verilere göz attığınızda, mavi renkli “Satın Al” butonunun daha fazla tıklandığını görebilirsiniz (tersi de olabilir). Bu sayede e-ticaret sitenizde kullandığınız “Satın Al” butonunu mavi renki yapma kararı alabilir, dönüşüm oranlarınızı bu küçücük değişiklik sayesinde arttırabilirsiniz. Örnekte de verdiğimiz gibi A/B testleri, bir site üzerindeki farklı değişkenlerin karşılaştırılması ve kullanıcı odaklı performansın arttırılması bakımından hayati önem taşıyabilir.
Dilerseniz konuyla ilgili olarak Visual Website Optimizer tarafından yeni başlayanlar için bir rehber niteliğinde hazırlanan infografiğe de göz atabilirsiniz. A/B testi nedir? A/B testleri nasıl kullanılır? A/B testleri ile dönüşüm oranları nasıl arttırılır? gibi soruların yanıtını aşağıdaki infografikten bulabilirsiniz.