Dünya Nöroloji Federasyonu (WFN), kuruluş günü olan 22 Temmuz’u “Dünya Beyin Günü” olarak ilan etti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre tüm ölümlerin yüzde 12’sini oluşturan nörolojik hastalıklara dikkat çekmek amacıyla; Dünya Nöroloji Federasyonu tarafından 22 Temmuz Dünya Beyin Günü olarak ilan edildi. Bu yıl ilk kez kutlanan Our Brain-Our Future sloganıyla da dikkat çeken günde vurgulanan önemli noktalar; nörolojik ve zihinsel hastalıklar ve bunların önleyici çalışmalarının yapılmasının sağlanmasının yanı sıra insanların tedavilerden küresel anlamda eşit şekilde yararlanamadıklarını vurgulamak.
Dünya Nöroloji Federasyonu Başkanı Dr. Raad Shaikir’in Dünya Beyin Günü sebebiyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Dünya nüfusunun büyük kısmı yeterli sağlık hizmeti alamıyor
Dünya Nöroloji Fedarasyonu Genel Sekreteri Wolfgang Grisold’un açıklamalarında ise vurgulanan en önemli nokta beyin sağlığı için hükümetlerin ve uluslararası organizasyonların yeterli fon ayırarak öncelik tanıması. Beyin hastalıklarıyla ilgili büyük ölçüde çalışmalar yapılmakta ve gelişmeler elde edilmektedir. Beyin hastalıklarının ekonomik yükünün hem ülke ekonomisine hem de hastalara normalden fazla olmasına ek olarak; ilaçların ve tedavi yöntemlerinin hastalara çeşitli aracılarla ulaşmaması da bu yükü arttırmaktadır. Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Dünya Nöroloji Federasyonu Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Şerefnur Öztürk “Dünya genelinde, hastaların en basit ilaçlara bile erişememesi çok acı, Epilepsi’de hastaların yüzde 70’i ilaç aldıklarında nöbet geçirmezken ilaç alamayan düşük gelirli ülkelerde hastaların yüzde 80′i bu ilaçlara ne yazık ki ulaşamıyor” dedi.
Buna da bir göz atın >> Doğadan İlham Alan İnovasyon: Biyomimikri
Dünya Nöroloji Fedarasyonu’na üye 100den fazla topluluk ilk kez kutlanan Dünya Beyin Günü‘nün önemini bölgesel, ulusal ve uluslar arası platformlara taşımak için çalışmaktadır. Bunlara ek olarak Dünya Nöroloji Fedarasyonu da eğitici materyaller ve destekleyici kampanyalarla bu süreci hızlandırıyor. Facebook ve Twitter gibi sosyal medya araçlarını da kullanarak geniş kitlelere ulaşmayı amaçlıyor.