Twitter’ın 2014’ün ikinci yarısı için hazırladığı şeffaflık raporu yayınlandı. İçerik kaldırma konusunda Türkiye yine dünya birincisi oldu.
Geçtiğimiz Cuma günü son şeffaflık raporunu yayınlayan Twitter, kısa bir süre sonra raporu geri çekmiş; ve raporun güncellenmiş haliyle Pazartesi yayınlayacağını duyurmuştu. 2014’ün ikinci yarısını kapsayan şeffaflık rapor sonunda yayınladı. Ocak – Haziran 2014 tarihli şeffaflık raporunda adından oldukça söz ettiren Türkiye, Temmuz – Aralık 2014 tarihli şeffaflık raporunda da “içerik kaldırma talebi” sayısında birinci sırada yer alarak popülaritesini korudu.
Rapora göre; 1 Temmuz – 31 Aralık 2014 tarihleri arasında Twitter’a gelen toplam içerik kaldırma taleplerine göre kaldırılan içerik sayısı 1982 olarak belirtirken; bu sayının 1820‘si sadece Türkiye’ye ait olarak açıklandı. Yani taleplerin ardından kaldırılan içeriklerin %92’si tek başına Türkiye’den talep edilmiş durumda. Raporda Türkiye’nin talebi üzerine gizlenen Twitter hesabı sayısı ise 62 olarak belirtiliyor.
En fazla içerik kaldırma talebinde bulunan ülkeler listesinde Türkiye (1820) birinci sırayı hiçbir ülkeye kaptırmazken; 101 talep ile Brezilya ikinci, 19 talep ile Japonya üçüncü sırada yer aldı. 3 başlık altında hazırlanan Şeffaflık Raporu’nun diğer ayrıntıları şu şekilde;
1. Bilgi Talepleri (Information Requests)
Ülkelerin Twitter’a ilettikleri bilgi taleplerinde bir önceki rapora göre %40 artış görülüyor. Twitter’dan en fazla bilgi talebinde bulunan ülkeler arasında sırasıyla şunlar bulunuyor (ilk 3 ülke);
- ABD – 1622 talep (%80’i karşılandı)
- Türkiye – 356 talep (%0’ı karşılandı)
- Japonya – 288 talep (%36’sı karşılandı)
2. Kaldırma Talepleri (Removal Requests)
Ülkelerden Twitter’a iletilen kaldırma taleplerinde de artış görülüyor. Buna göre Twitter’a 2014’ün ikinci yarısında iletilen kaldırma talepleri bir önceki döneme göre %84 daha fazla. Rekor ise yine Türkiye’de. Türkiye’den mahkeme kararıyla iletilen kaldırma talebi sayısı 328; hükümet tarafından iletilen kaldırma talebi sayısı ise 149 olarak belirtiliyor (toplam 477). Bu taleplerin %50’sini karşılayan Twitter, raporda ayrıca Türkiye’den gelen talepler doğrultusunda 1820 tweetin kaldırıldığını ve 62 hesabın gizlendiğini belirtiyor. Bu da Türkiye’yi diğer ülkelere göre en fazla içerik kaldıran ülke konumuna getiriyor. Zira tüm ülkelerden gelen talepler doğrultusunda kaldırılan içeriklerin yaklaşık %92’si tek başına Türkiye’ye ait.
3. Telif Hakkı Bildirimleri (Copyright Notices)
Son olarak Twitter’a yapılan telif hakkı bildirimleri ise bir önceki döneme yüksek bir artış göstermiş durumda. Digital Millennium Copyright Act (DMCA) üzerinden alınan bildirimlere göre son raporda 9199 olarak belirtilen telif hakkı bildirim sayısı, 2014’ün son yarısında 16,648‘e ulaşarak %81 artış gösterdi.
Raporun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.