İşiniz, markanız veya şirketiniz için hangi sosyal medya platformlarını kullanmalısınız? Hangi platform sizin için daha kullanışlı ve faydalı?
Genelde markanızın online itibarını yüksek tutmak için tüm sosyal medya platformlarını kullanmanız tavsiye edilir. Ancak bazı durumlarda markanızı istediğiniz şekilde tanıtamayacağınız platformları kullanmak zaman kaybına yol açabilir. Bu nedenle işiniz veya markanız için en iyi platformları belirlemek, hem sosyal medya platformlarında harcadığını zamanı daha verimli hale getirir, hem de markanızın online itibarını daha dar bir çerçevede yönetebilmenizi sağlar.
Buna da bir göz atın: Reklamsız Sosyal Ağ “Ello” Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Peki işiniz/markanız için sosyal medya platformlarında seçim yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurmalısınız? Hangi platformdan daha verimli geri dönüşler alabilirsiniz? Gelin bu sorulara, Simply Measured tarafından yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan verilere göre bir göz atalım.
1. Twitter
Kimler kullanmalı: Herkes – Bireysel kullanıcılardan uluslararası hizmet veren şirketlere kadar.
Ne paylaşmalı: Sohbet tadında paylaşımlar. Ayrıca markalar veya müşteriler ile direkt olarak etkileşime geçilebilir.
Paylaşım sıklığı: Günde 1’den fazla.
Twitter, anlık sosyal paylaşım platformlarının en güçlü örneğidir. Kişisellik, uygunluk, kısa ve öz olması; sesinizi duyurmak açısından fayda sağlayan özelliklerinde sadece bazılarıdır. Markanızın güncel konularda “ben de varım” diyebileceği en uygun platform Twitter’dır.
2. Instagram
Kimler kullanmalı: Yaşam tarzı, gıda, moda veya buna benzer bir sektörde hizmet veren markalar.
Ne paylaşmalı: Etkileyici görsel içerikler ve maksimum 15 sn uzunluğunda ilgi çekici videolar.
Paylaşım sıklığı: Günde 1 defa.
Görsel içerik sunma konusunda liderliği elde tutan Instagram, en hızlı büyüyen sosyal medya platformudur. Ancak burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta, paylaşım yapacağınız en iyi zamanı belirlemektir. Takipçileriniz/müşterileriniz üzerinde küçük testler yaparak en iyi paylaşım saatinizi belirleyip, oluşturduğunuz içerikleri bu saate göre paylaşmalısınız.
3. LinkedIn
Kimler kullanmalı: İşletmeler (özellikle B2B servis sağlayıcıları), personel alımı yapan kişiler/kurumlar ve iş arayanlar.
Ne paylaşmalı: Sektör ile ilgili gönderiler, şirket açıklamaları, personel araştırmaları.
Paylaşım sıklığı: Haftada 2 veya 4.
İş odaklı profesyonel sosyal medya platformu olan LinkedIn, markaların resmi yüzünü gösterebilmesi için en uygun platformdur. Burada sektöre ait içerikler, analizler, araştırmalar vs gibi paylaşımlar ile yeni takipçilerinizin sizin ve sektörünüz hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilir ve profesyonel kitlelere ulaşabilirsiniz.
4. Facebook
Kimler kullanmalı: Herkes
Ne paylaşmalı: Her çeşit online içerik, etkinlik, reklam vs.
Paylaşım sıklığı: Günde 1 veya 2.
Facebook diğer sosyal ağlara göre daha fazla kullanım seçeneği sunan ve çok daha fazla kullanıcı sayısına sahip olan bir platformdur. Haber Kaynağı algoritması, paylaşımların anlık görüntülenme durumunu etkilese de, aldığınız etkileşimlere göre yine de bir paylaşım saati belirlemelisiniz.
5. Google+
Kimler kullanmalı: Diğer sosyal ağları kullanan tüm markalar, B2B şirketler ve bloggerlar.
Ne paylaşmalı: Facebook’takilerden daha resmi ve daha profesyonel paylaşımlar (#hashtag dahilinde).
Paylaşım sıklığı: Günde 1 veya 2.
Facebook’un en büyük alternatifi olarak görülen Google+, markaların web sitelerini bağlaması sonucu, platform üzerinden paylaşılan linkler ile arama sonuçlarında daha fazla trafik çekmesi sağlanabilir. Ayrıca bu platformda profesyonel ve bloggerlara ulaşmak Facebook’a göre daha kolaydır.
6. YouTube
Kimler kullanmalı: Video üzerinden içerik ve reklam üreten; uzmanlık alanlarını videolar ile anlatmak isteyen markalar.
Ne paylaşmalı: Kısa (1.5 dakikadan az) video içerikler.
Paylaşım sıklığı: Haftada 1 veya 2.
Arama motoru olarak düşünülürse, Google’dan sonra en çok kullanılan arama motoru olarak geçen ve arama sonuçlarındaki hacmi hayli büyük olan YouTube; dolayısıyla markalar için vazgeçilmez bir platform haline gelebilir. Ancak içerik oluşturulurken videoların çok uzun olmamasına dikkat etmeli ve videolarda kullanılan başlıklar, açıklamalar ve anahtar kelimeler özenle seçilmelidir.
7. Pinterest
Kimler kullanmalı: Moda, gıda, tasarım, seyahat, DIY (Kendin Yap) ile ilgili ve özellikle kadınlara hitap eden markalar.
Ne paylaşmalı: Yaratıcı görsel içerikler.
Paylaşım sıklığı: Günde 1’den fazla.
Kadınların erkeklere göre daha fazla yoğun olduğu bir platform olması ve pinlerin kolay bir şekilde kategorize edilmesi Pinterest‘i diğer platformlardan ayıran özelliklerden sadece bazılarıdır. Özellikle kadınları hedefleyen markalar, yaratıcı görsel içerikler ve oluşturduğu kategoriler ile güzel bir kitleye ulaşabilir.
8. Yelp / Foursquare
Kimler kullanmalı: B2C şirketler, geleneksel işletmeler (özellikle mağazalar, restorantlar vs), bloggerlar.
Ne paylaşmalı: Lokasyon tabanlı iş aramaları ve incelemeleri.
Paylaşım sıklığı: Haftada en az 1. Ayrıca fiziksel olarak bir işletme açıldığında ve bilgiler her değiştiğinde.
Mekan keşif platformlarının en popüler iki ismi Yelp ve Foursquare, özellikle geleneksel işletmeler için oldukça faydalı olarak kullanılabilir. Yapılan kampanyaları, indirimleri veya diğer herhangi bir duyuruyu potansiyel müşterilerinize bu platformlar üzerinden duyurabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bilgilerinizi sürekli güncel tutmanızdır. Ayrıca platforma ait reklam seçenekleriyle de markanıza uygun reklamlar hazırlayabilir ve istediğiniz hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.