Özellikle 4.5G teknolojisinin ülkemizde kullanıma sunulmasıyla birlikte artan fiber altyapı ihtiyacı, telekomünikasyon firmalarını bir araya getirdi. Turkcell, Vodafone, Türksat ve Telkoder (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği), Türkiye’deki fiber altyapıyı daha iyi noktalara getirmek amacıyla yeni bir şirket altında bir araya geldi: Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ).
Turkcell, Vodafone, Türksat ve Telkoder’in ortaklığında kurulan şirkette Türk Telekom‘un yer almaması ise oldukça dikkat çekti.
Fiber kablo döşemek, mevcut fiber hatlarını ortak paylaşıma açmak gibi amaçlar ile Ortak Altyapı Şirketi’nin çatısı altında bir araya gelen telekomünikasyon firmaları, hükümet programında da yer alan hızlı internet hizmetlerinin daha yaygın, uygun fiyatlarda ve kaliteli koşullar ile kullanıcıya sunma planına uygun olarak işleyecek yeni altyapı girişimleri için birlikte çalışacak.
Süreç nasıl başladı ve Türk Telekom neden yok?
İlk olarak Eylül 2014 tarihinde başlayan fiber altyapı tartışmaları, yetersizliklerin artması sonucu iyice alevlenmiş ve bu durum telekomünikasyon firmalarını harekete geçirmişti. Konuyla ilgili olarak New York’tan açıklama yapan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, ülkeyi fiber ağla donatacak bir birliktelik için telekomünikasyon firmalarına çağrıda bulunmuştu. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ise bu çağrıya cevap vererek destek için yeşil ışık yakmıştı.
Turkcell ve Vodafone’un açıklamalarının ardından ise gözler Türk Telekom’a çevrilmişti. Ancak şirket bu birliktelik teklifine yanaşmak istemedi. Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, 10 yıldır yatırım yaptıklarını ve 4.5G öncesi yatırım yapmayanların rahatsızlığı olduğunu dile getirdi. Ancak daha sonra MWC 2016’da merak edilen soruları yanıtlayan Aslan, sadece otobanlar ve kırsal alanlar için bu birlikteliği kabul edebileceklerini belirtmişti.
Peki ya AKK?
Türkiye’deki internet kullanıcılarının en fazla şikayet ettiği konulardan biri de internet servis sağlayıcıların uyguladığı Adil Kullanım Kotası olduğu bilinen bir gerçek. Hatta bu konuyla ilgili olarak kullanıcılar tarafından birçok kampanya başlatılmış ve konu meclise kadar taşınmıştı.
BKZ: Türkiye Adil (!) Kullanım Kotası İle Mücadele Ediyor
Telekomünikasyon firmalarının bir araya geldiği OAŞ’nin internet kullanıcılarını mağdur eden AKK konusunu da ele alacağı düşünülüyor. AKK uygulaması tamamen kaldırılmasa da kullanıcıların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak daha makul seviyelere getirilmesi bekleniyor.
Sonuç olarak her ne kadar Türk Telekom yer almasa da, Türkiye’deki fiber altyapının yaygınlaştırılması, AKK’nin daha makul düzeylerde uygulanması, internet fiyatlarının daha uygun hale getirilmesi ve kalitesinin arttırılması konusunda OAŞ çatısı altında toplanan telekomünikasyon firmalarının faydalı işlere imza atacağı düşünülüyor.